ĐURĐEVDAN

DjURDjEVDAN:: Sveti Djordje rodio se u kući bogatih uglednih roditelja, u mestu Kapadokiji, u Maloj Aziji. Sveti Djordje Đurđevdan

17 Avgust 2011

Sveti GeorgijeZnate za ono veoma poznato delo našeg najboljeg dramskog pisca Dušana Kovačevića: "Sveti Georgije ubiva aždahu"... To je taj hrišćanski svetitelj, hrabri i postojani sveti Đorđe...
Rodio se u kući bogatih uglednih roditelja, u mestu Kapadokiji, u Maloj Aziji. Desilo se da mu je otac postradao kao hrišćanin a majka prešla da živi u Palestini.
Još kao mlad, dobio je službu kod imperatora Dioklecijana. Međutim...
Iako je i ovaj car proganjao hrišćane, mladi Đorđe je pokazao neverovatnu hrabrost, čas drskost da u oči caru kaže da je i on hrišćanin! To je platio velikim stradanjem - kao što su stradali svi, stradao je i Đorđe.
Tako je dospeo u tamnicu, sav u ranama posle silnog mučenja koje je pretpeo za novu veru.
Đorđe se odlikovao čvrstinom vere, odlučnošću odluke i postojanošću u svom ubeđenju. Bio je veoma mlad, ali ništa ga nije moglo pokolebati. Opšti i večni cilj, sagledao je u Isusu Hristu!
Lik ovog svetitelja, veoma je složen, slikovit i dramatičan. On se neprestano, usrdno i iskreno molio Bogu i Bog ga je isceljivao i spasavao smrti na veliko divljenje naroda. Kada je Đorđe molitvom vaskrsao jednog mrtvaca, mnogi su primili novu, hrišćansku veru, a među njima i careva žena Aleksandra, glavni žrec Atanasije, zemljoradnik Glikerije, zatim Valerije, Donat i Tirin.
Imperator nije bio popustljiv: sve pristalice nove vere, nemilosrdno je i najsurovije kažnjavao. Nije bio popustljiv ni prema kom. Odlučio je da Đorđa i svoju ženu osudi na smrt sečenjem glave. Carica je izdahnula na stratištu pre pogubljenja, a sveti Đorđe, posečen je 303. godine.
Tako je završio ovozemaljski život velik i nenadmašan borac za Hristovu veru, a mnoga čudesa su se, kasnije, dešavala na njegovom grobu. Gospod ga je, zbog njegove iskrene i nepokolebljive vere, učinio moćnim da pomaže svima koji su u nevolji i koji ga iskreno slave i prizivaju njegovo ime u pomoć.
Dan svetog Đorđa, Sveti Đorđe, kod nas Đurđevdan, slavi se 6. maja i veoma je omiljen praznik među Srbima. Kićenje kapija i ulaznih vrata đurđevdanskim venčićima od poljskog cveća, odavno je odomaćena praksa među Srbima.
U srpskom narodu se govori i ovo: "O Đurđevu, uranak se sprema, ništa lepše od proleća nema!"

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt