ĐURAĐ BAOŠIĆ ( 1371. – 1379.)

Poreklo Baošića mutno je i nesigurno. Oni izlaze na istorijsku pozornicu za vlade Cara Uroša, kada se srpska država, počela rasturati i kada su pojedini velikaši počeli preduzimati mere da sami i mimo središnje vlasti , koja je bila slaba i nemoćna održavaju mir i red u svojim oblastima

19 Februar 2012

Poreklo Baošića mutno je i nesigurno. Oni izlaze na istorijsku pozornicu za vlade Cara Uroša, kada se srpska država, počela rasturati i kada su pojedini velikaši počeli preduzimati mere da sami i mimo središnje vlasti , koja je bila slaba i nemoćna održavaju mir i red u svojim oblastima. Iz toga rada po nevolji razvila se onda sa vremenom vladalačka vlast i obrazovale su se posebne države.
Tako su i u Zeti za slabe vlade Uroševe tri brata Baošića uzeli vlast u svoje ruke i počeli samostalno vladati. Već za života Uroševa, a još više posle njegove smrti, oni su vršili punu vladalačku vlast, i teritorija na kojoj su vladali, može se od toga vremena, smatrati kao posebna samostalna država. Oni već u to doba sklapaju ugovore i saveze sa stranim državama i vode ratove.
Vlada Baošića izgleda da je bila kolektivna pod upravom najstarijeg brata Stracimira. Ali on kao da nije imao potrebne sposobnosti, ni državničke, ni vojničke i bio je stoga stalno prema svojoj braći u pozadini.
Na prvom planu u akciji braće Baošića stoji od početka Djuradj. Posle Stracimirove smrti, vlada onda on sa mladjim bratom, ali je on tada glavna ličnost.
Bistar, okretan, energičan, poduzetan, jake volje, konsekventan u radu, Djuradj je utvrdio dobre veze sa albanskim velikašima, a bio je gotovo stalno u dobrim odnosima i sa Mletačkom.
Akcija Baošića kretala se i ka severu gde su oni radili na tome da osvoje Kotor i na jug, gde su prodirali duboko u Albaniju. Sem toga, Baošići su se u svojoj spoljnoj plitici oslanjali na papsku kuriju, i zbog toga su primili katoličku veru. Ali, izgleda da im je račun sa papskom kurijom bio pogrešan. Bar se ne vidi da su otuda imali kakve koristi.
Djurdjev politički talenat vidi se osobito u tome što je on uspeo da od Nikole Alotmanovića dobije prostrane zemlje za neutralnost u ratu sa bosanskim banom Tvrtkom i knezom Lazarom. Zbog tih zemalja Djuradj je izgubio u ratu većinu zemalja, koje je bio dobio diplomatskom akcijom. Ipak je Djuradj svim svojim radom bar to postigao da je i on smatran učesnikom u nasledju nemanjićske države.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt