DEDAL

DEDAL:: On je bio sin Alkipe, kćeri boga rata Areja. Došao je iz Atine. Bio je veoma talentovan zanatlija (setite se, i Isus je bio zanatlija: drvodelja, stolar) i zaposlio ga je u svojoj radionici kralj Minoj

17 Maj 2009

On je bio sin Alkipe, kćeri boga rata Areja. Došao je iz Atine.
Bio je veoma talentovan zanatlija (setite se, i Isus je bio zanatlija: drvodelja, stolar) i zaposlio ga je u svojoj radionici kralj Minoj. A bilo je to u kraljevoj palati, na ostrvu Kritu.
Dedal je smislio i napravio lavirint za zastrašujućeg Minotaura. On je bio izdanak Pasifaje, Minojeve žene i velikog bika. Dedal je, najzad, napravio veštačku kravu u koju je kraljica mogla da se smesti i tako se pari s bikom. Tako je začet Minotaur.
Minoj je, kasnije, zatvorio Dedala zbog otkrivanja tajne lavirinta... ali, on je uspeo da pobegne sagradivši krila od voska i perja za sebe i svog sina Ikara.
Uprkos očevom upozorenju - deca su, često, neposlušna - Ikar je leteo suviše blizi Sunca, vosak se s njegovih krila otopio, pao je u more i udavio se...
Dedal je, medjutim, sve leteći onim krilima od voska i perja, polako ali sigurno, dobro pazeći na visinu, uspeo da doleti do Sicilije.
Tu je zabavljao kćeri kralja Kokala, i to svojim neverovatnim izumima kojima je sve zadivljavao.
Ali, Minoj je uspeo da uhvati odbeglog zanatliju, ali, zakratko - borba dve pameti, obila se o glavu Minojevu - Minoj je ubijen ključalom vodom i ključalim zejtinom koje su Kokalove kćeri sipale kroz cev u kraljevo kupatilo.
Narano, to je smislio Dedal...

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt