Da li je ženski orgazam greška evolucije?

Ženski orgazam je, po mišljenju nekih naučnika-seksologa, samo usputna, "nuspojava" majke prirode!...

13 Jul 2014

Ženski orgazam je, po mišljenju nekih naučnika-seksologa, samo usputna, "nuspojava" majke prirode!...
Biološka funcija ženskog orgazma, već dugo zbunjuje eksprete evolucije. Godine 1979. je, poznat antropolog svetskog glasa, Donald Sajmons, objavio čuveno delo "Evolucija ljudske seksualnosti" u kom je objasnio evolucijski razvoj naših fizioloških i psiholoških karakteristika. Usmerio se, prvenstveno, na polnost, a naučnu i opštu javnost je najviše "uzrujao" tvrdnjom da je ženski orgazam - samo "srećna okolnost prirode", pojava bez prave biološke upotrebe!
Sa Sajmonovom teorijom se, u najnovijoj knjizi "Slučaj ženskog orgazma: Rupa u naučnoj evoluciji" - slaže i dr Elizabet A. Lojd, profesorka biologije na Univerzitetu, u Indijani.

Prilagođavanje, "nusproizvodi" i odstupanja

Sajmon je tvrdio da se sve telesne i psihološke činjenice koje su se razvijale u toku procesa evolucije mogu podeliti u tri kategorije:
- prilagođavanje,
- "nuspojave" (uzgredne, usputne, pobočne, drugorazredne) i
- odstupanja.
Pod prilagođavanjem možemo ubrojiti sve posebnosti koje doprinose ekonomičnosti, praktičnosti, složenosti, preciznosti, pouzdanosti i funkcionalnosti u rešavanju problema. Neke naše osobine nisu prilagođavanja - već slučajna usputna pojava, neevolucijsko odstupanje. Za lakši, slikovitiji prikaz: zamislite sijalicu koja je napravljena da bi proizvela svetlost, a ujedno daje i toplotu, ali njena površina nije sasvim glatka jer se staklo pojedine sijalice donekle razlikuje od druge. Svu složenost ljudskih karakteristika možemo uvrstiti u jednu od te tri kategorije.

Ženski orgazam - samo za zabavu!

Njegova nesumnjivo najkontroverznija tvrdnja, bila je da ne postoje dokazi koji bi potvrđivali da je ženska sposobnost orgazma prilagođavanje namenjeno produžavanju ljudske vrste, zato je, najverovatnije, tek, samo slučajan nusproizvod. Slično ovom je što muškarci imaju neupotrebljive bradavice na grudima, koje su, takođe, slučajna nuspojava zajedničkog porekla iz vremena kad je "ljudsko biće" bilo dvopolno (kao, npr., današnji puž!). Postojao je, nekad, uporedan zajednički razvoj zametka u prvih osam sedmica. Kasnije, kroz evoluciju, stvorena su dva odvojena pola, muški i ženski, pa i mehanizam koji muškarcu omogućuje orgazam, uz pomoć kog ejakulira semenu tečnost i tako se pobrine za reprodukciju - rađanje deteta! Muškarcu se razvija penis, a ženi živčani završeci u klitorisu omogućuju orgazam bez ikakve biološke upotrebe.
U prilog Sajmonsovoj teoriji govore i činjenice da žene ne doživljavaju orgazam pri svakom polnom odnosu, da ga neke nikad ni ne mogu postići (frigidne) i da je, najzad, ženski orgazam isključivo osobina ljudske vrste.
Međutim...

Neki se ne slažu!

Ovakvim tvrdnjama se oštro suprotstavlja profesor biologije dr Džon Alkok, na Univerzitetu u Arizoni. On tvrdi da se ženski orgazam razvio s određenom svrhom. Navodi da bi ženski orgazam trebalo da olakša "transport" sperme i ženama omogući prepoznavanje snažnih i zdravih, reproduktivno primerenih muškaraca, čim pomaže u preživljavanju potomstva. Zato, nastavlja, činjenica da žene ne doživljavaju orgazam pri svakom polnom odnosu ne može da služi kao dokaz da ženski orgazam nije evolucijska prilagođenost...
Istovremeno su stručnjaci, nedavno, ustanovili da i ženka majmuna, vrste Macaques rhesus - doživljava orgazam koji je vrlo sličan ženskom!
To je nešto novo, dosad nepoznato.
Možda se pravi razlog skriva u telesnom i duševnom uživanju koji prati ženski orgazam, zbog kog su žene spremnije na učestvovanje u polnim aktivnostima. Više seksa - više dece!

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt