BUDUĆNOST SVETE SOKOBANjE

Sveta Sokobanja je jedinstvena na svetu. Ni Andrić nije znao zašto, a, toliko puta, u Sokobanju, dolazio!

23 Maj 2016

"Sveta Sokobanja" je jedinstvena na svetu. Ni Andrić nije znao zašto, a, toliko puta, u Sokobanju, dolazio! Ovo ne kažem, tek, "stila, radi", sam Andrić kaže da ne zna! I drugi su dolazili, o, koliko njih, isto su kao Andrić osećali ali nisu o tom pisali, ili veoma malo, ili zato što su bili nepismeni, nekulturni, nezahvalni ili, prosto, čim, u povratku, prođu Bovan, na nas zaborave! A neki, od naših "velikana", koji su "gostovali", bili su u pohvalama tako jadno-nevešto-naivno iskreni, bolje da su ćutali! Na primer, ovo je pogubno: jedan naš velikan - pišem bez navodnica jer je, zaista, zaslužan - "baci" među nas - i turiste - "kosku" u obliku "radon"-a - kao lekovit je!!! Bože, kako radioaktivnost može biti lekovita?! "Radon" može rasterati goste ako i malo "mućnu" glavom! Tu reč treba izbaciti i koristiti, samo, obične narodne izraze koje običan svet razume: čist vazduh, nezagađena priroda, osvežavajuća klima, blagotvorno podneblje, lekovita okolina i sl., a ne "radon"!!! Šta bi akademik atomist Pavle Savić rekao o ovom "radonu", nije teško pretpostaviti. Dakle, pošto je "Sveta Sokobanja" jedinstvena u svetu, tako treba i da se "ponaša". Da bude i originalna a i da uzima od drugih ono što je najbolje, pa da unapredi. U jednoj ovakvoj "Svetoj Sokobanji" koja u budućnosti može biti turistička velesila u svetu jer je u pitanju zdravlje i zdrav život - vazduh, voda, hrana! - nezamislivo je, npr., da vam u hotelu ili u privatnom pansionu kažu: ručak je od do... večera je od do...!
Dobrom organizacijom ovakve stvari se mogu eliminisati - hoću da jedem kad ja hoću, a ne kad mi ti propišeš! I hoću da jedem ono što ja hoću a ne što mi ti odrediš! Danas ću izabrati ono - ti mi, samo, ponudi! - šta ćeš mi skuvati sutra, zar je to teško?! Zar je teško da poštuješ gosta i njegove želje, a, ovamo, raduješ se što ti je došao!
Kad sam u jednom hotelu pitao šta imaju za jelo - bila je u pitanju večera - bilo je, tačno, 18.20 - nisu imali ni jelovnik! - imali su samo jedno jelo!!! Ne pomakao se s mesta!
Smešno je - i veoma glupo - što ti u hotelskoj sobi "serviraju" frižider - a u njemu vazduh! Prazan, nema ništa! Čak ni boca obične naše vode: kom treba, ko je žedan, nek se napije na hotelskoj česmi, u kupatilu (a lekovita voda ode u Moravicu!)! Možda da držim u praznom frižideru cipele, šta li?! I to se naziva turizam, čak visok turizam, a najobičnija je glupost! Šta će mi u sobi frižider ako imam pun pansion?! Šta će mi najlepša tuš kabina sa svim onim dodacima kad nema tople vode?! Itd. U čem je poenta? Pa, evo, "u dve rečenice". A kako, nešto slično, to rade drugi, u ovom slučaju najpametniji narod na svetu, Englezi (nije moja ideja, to sam, prvi put, čuo od profesora dr Vladete Jerotića: da su Englezi najpametniji!).
Naime, gledao sam, "svojim očima", kako turisti u Londonu, u jednom predivnom mlečnom restoranu, na tri sprata, s ogromnim staklima, zidovima od stakla, doručkuju u 13.00 sati!
A kad će ručati? Možda u 18.00.
A večerati? Verovatno u 01.00!
Ovo su, danas, "španska sela" u "Svetoj Sokobanji"!
Kao što svaki građanin treba da bude poštovan u svojoj državi, tako i svaki turist treba da bude poštovan u "TURISTIČKOJ KNEŽEVINI SVETOJ SOKOBANjI". Nije nam cilj da, samo, kao turisti dođu i odu, dogodine se vrate, nego da mnogi i zauvek ostanu u njoj!!! Da se nastane, zasnuju porodice, i umnože se!!! Da se "Sveta Sokobanja" unapredi, poboljša i proširi!
 

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt