BRAČNI SAVETNIK IZ 1913.GOD.

BRAČNI SAVETNIK:: Saveti britanske domaćice Blanše Ibat iz 1913. o braku, ljubavi i prigovaranju oživljeni su i gotovo 100 godina posle ponovo su postali hit

29 Septembar 2011

 Saveti britanske domaćice Blanše Ibat iz 1913. o braku, ljubavi i prigovaranju oživljeni su i gotovo 100 godina posle ponovo su postali hit.

Nemojte misliti da vam je ispod časti pripremiti mužu njegove papuče. Tokom hladnih večeri posebno je važno da su mu stopala na toplom kako bi mu bilo ugodno, savetuje iskusna britanska supruga i domaćica u dvema knjižicama "Nemojte - za supruge" i "Nemojte - za muževe", koje je izdala 1913.
U više stotina rečenica, od kojih svaka počinje s "nemojte", ona je sažela različite poglede na bračni život. Iako se kultura bračnih odnosa u decenijama posle prvog izdanja knjižica znatno promenila, 2007. u Velikoj Britaniji su "oživljene" i postale su veliki hit. Na početku 20. veka ona je isticala važnost ženine uloge i tvrdila da nijedna veština nije toliko zahtevna kao uloga žene.

PRAVO NA SVOJ GLAS

Smatrala je da žena treba biti istinska umetnica kako bi ostala udata u pravom smislu te reči, ali je istovremeno kudila žene koje bi se posle udaje zapustile.
Upozoravala je i na jednakost: "Nemojte dopustiti da vam se muž obraća s visine kad želite izraziti svoje mišljenje. Imate pravo da se čuje i vaš glas!" Nastojala je i ravnopravno prikazati potrebe obe strane i savetovala: "Nemojte dopustiti da on šefuje vama. Uvek se odazovite razumnom uveravanju, ali dajte mu do znanja da, iako ste spremni dopustiti mu da vas vodi, nećete dopustiti da vam bilo šta nameće!" Ipak, nastavljala je: "Nemojte pokušavati šefovati svom mužu", bez obzira o čemu je reč, jer "on, to neće hteti podnositi". Povrh sveg, ona je garantovala da žena mužu treba biti prijateljica, a ne kritičarka.


BRAČNE OBVEZE I SLUŠANJE LOŠIH ŠALA

Nemojte suviše doslovno shvatiti pravilo o bračnoj ‘poslušnosti’. Vaš muž nema nikakva prava da kontroliše vašu ličnost, savetuje ona i piše: “Nemojte uvek odbijati muževljeve šale. Čak iako su loše, ništa vas ne košta ako se na to katkad nasmejete."

NEMOJTE GA UPOREÐIVATI, PREVIŠE HVALITI ILI KUDITI
Nemojte pokušavati oblikovati svog muža po uzoru na muža neke druge žene. Pustite ga da bude onakav kakav jest i probudite najbolje u njemu, piše Ebbutt. “Nemojte u prisustvu svog muža sami otvarati vrata. Otvorio bi vrata gošći, pa nek ih otvori i vama. Tako ni vaši sinovi neće naučiti znakove poštovanja.”

LJUBOMORA MOŽE PREVIŠE OSTARITI ŽENU

Nemojte biti ljubomorni na muževljeva poznanstva s drugim ženama. Ne želite da misli kako ste najbolja žena zato što nikad ne viđa druge već zato što viđa mnoge i još misli da ste vi za njega jedina žena na svetu, piše ona i tvrdi da vas ništa neće toliko ostariti kao ljubomora i da ženu ništa neće učiniti smešnijom.
"Nemojte svojim prijateljicama brbljati o muževim manama, ali nemojte im ni puniti uši pričama o tom koliko je vaš muž savršen. Nek vam bude dosta što vi uživate u njegovim kvalitetima."

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt