BOŽIĆNI RUČAK

BOŽIĆNI RUČAK:: Pošto označava kraj četrdesetodnevnog posta, Božić je uvek mrsan dan. Zato ćemo se danas pozabaviti svečanom božićnom trpezom.

22 Jul 2010

Pošto označava kraj četrdesetodnevnog posta, Božić je uvek mrsan dan. Zato ćemo se danas pozabaviti svečanom božićnom trpezom. Običaj kaže da se po dolasku iz crkve i pričešća posle četrdesetodnevnog posta svi ukućani obredno omrse. Pored raznoraznih mrsnih đakonija, na trpezi se obavezno mora naći i česnica.
Misli se da je božićna česnica dobila naziv po tom što se mesi u "čest" (čast) Isusa Hrista, ili što se lomi ili "česti" na onoliko delova koliko u kući ima ukućana. Česnica je, zapravo, kolač umešen na Božić, izjutra, s nenačetom vodom, u koji se stavlja srebrnjak ili zlatnik (može i štogod drugo, ali je važno da je od plemenitog metala za koji ne prijanja rđa), jer je to dar novorođenom Hristu.

DRAGOCEN RECEPT

Za česnicu je potrebno:

* 1/2 kg mekog brašna (zapamtite pravilo: za testa s kvascem treba meko brašno, a za sva ostala - bez kvasca - oštro!; e, sad znate!)
* 1/2 paklice kvasca rastopljenog u mlakoj vodi
* 1 kašika zejtina
* malo soli (zbog ukusa)
* malo vode koja se unakrst sipa u testo.

Način pripreme:

Sve ovo se dobro umesi s mlakom vodom, kao i svaki slavski kolač. Zatim se srebrn ili zlatan novčić utisne u sredinu testa, pa još malo umesi i testo se ostavi da naraste. Kad testo dobro naraste, odozgo, po sredini testa, pritisne se "slovo" (pečat, poskurnik) i stavi u vruću pećnicu da se ispeče...
Kad se domaćin vrati iz crkve, česnicu podiže uvis, okreće je sa svim ukućanim tri puta, prelomi preko sredine i svim članovim domaćinstva odlomi i da po jedno parče. Po jedno parče se odvaja za položajnika, putnika namernika (npr., člana domaćinstva koji nije prisutan) itd. Tim je božićni ručak počeo. Čeljade u čijem se delu česnice nađe novčić, smatra se srećnim i pod blagoslovom Božjim, pa se njemu poverava početak važnih poslova u toku godine.
Kao što je uoči ručka obavezno lomljenje česnice, tako su obavezni elementi božićnog ručka i rezanje božićnog kolača, božićna pečenica i paljenje božićne sveće. U vreme predviđeno za ručak, svi ukućani moraju biti u kući jer je Božić naglašeno porodični praznik. Pre iznošenja jela na trpezu, domaćica kadi trpezu, pa jelo, a zatim i sve prostorije u kući. Okađivanje označava zaštitu od zlih i nevidljivih sila.
Kad je reč o pečenici, evo nekoliko saveta kako bi bila što sočnija i ukusnija:
* svinjetinu treba dobro posoliti i ostaviti da stoji dva do tri sata pre pečenja; povremena je treba okrenuti, a posle odstraniti suvišnu so i tek onda peći;
* meso će izgledati lepše i imaće rumenu koricu ako ga pre i jednom u toku spremanja premažete crnim vinom;
* čašica konjaka kojom ćete preliti meso pola sata pre nego što ga izvadite iz pećnice - znatno će ga omekšati;
* u pleh za pečenje stavite rešetku tako da meso ne leži neposredno u masnoći. Para će dopirati sa svih strana i učiniće da meso omekša i ostane izuzetno sočno.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt