BOŽIĆNA ČESNICA

BOŽIĆNA ČESNICA:: Reč je od čest, čast... mesi se u čast Božića. To je kolač umešen na Božić, izjutra, rano s nenačetom vodom, u koji je stavljen srebrn ili zlatan novčić.

4 Maj 2009


cesnica Reč je od čest, čast... mesi se u čast Božića. To je kolač umešen na Božić, izjutra, rano s nenačetom vodom, u koji je stavljen srebrn ili zlatan novčić. Ako je neko siromašan pa nema ni novčića, onda može i običan metalan novčić. Vodu je donela tog jutra vodonoša s izvora, česme, bunara, kladenca ili (u gradu) jednostavno natočila u kuhinji.
Da bi domaćica umesila česnicu za domaćinstvo koje ne broji više od pet članova, potrebno je: 1/2 kg brašna, pola paklice kvasca rastopljenog u mlakoj vodi, kašika zejtina, malo soli (zbog ukusa) i malo bogojavljenske — svete vodice, vode koja se unakrst sipa u testo. Ovo se sve dobro rukama umesi s mlakom vodom kao i svaki slavski kolač. Zatim se srebrn ili zlatan novčić (negde ga domaćica uvije u čistu belu hartiju) utisne u sredinu testa, pa još malo umesi i testo ostavi da naraste. Kad testo dobro naraste, odozgo, po sredini testa, pritisne se "slovo", pečat, poskurnik i česnica stavi u vruću peć da se ispeče. Tamo gde je praksa da se mesi i božićni kolač i on se mesi na isti način, samo bez srebrnog ili zlatnog novčića.
„Česnica" se lomi za vreme božićnjeg ručka odmah posle božićnjeg kolača, koji se lomi kao i slavski kolač u kući s domaćinima, u čem učestvuje sva čeljad.
Kad se domaćin na Božić vrati iz crkve, čestita svima praznik: „Hristos se rodi!", na šta mu svi odgovaraju: „Vaistinu se Hristos rodi!" — U kući nastaje opšte mirboženje koje izaziva veliku radost. U toj božićnoj radosti niko se ni na kog ne sme naljutiti. Opšta ljubav vlada u celoj kući, porodici.
Onda domaćin svima podeli naforu i nastaje božićni ručak koji treba da bude najbogatije i najbrižljivije pripremljen. Kao i na Badnje veče, domaćin se prekrsti, pripali božićnu sveću, okadi trpezu, pročita „Oče naš" ili, ako zna, otpoje: „Roždestvo tvoje, Hriste Bože, naš...", prereže božićni kolač, a onda uzme „česnicu", podigne je uvis, u slavu novorođenog Bogomladenca, Isusa, a za život i zdravlje svih ukućana, polažajnika i namernika, okrene je kao slavski kolač sa svima ukućanima tri puta, zdesna-nalevo, suprotno od kretanja kazaljke na satu (jeste li znali da se i Zemlja, naša planeta, okreće zdesna-nalevo, od zapada prema istoku?), prelomi preko sredine i svima članovima domaćinstva (prisutnima) odlomi po jedno parče. Jedno odvoji za polažajnika, drugo za putnika namernika (za člana domaćinstva koji nije prisutan, za vojnika, ili putnika koji može da svrati u goste). Tim je božićni ručak počeo. Čeljade u čijem se delu česnice nađe novčić, smatra se srećnim i da će biti te godine pod blagoslovom Božjim, te se njemu poverava početak važnih poslova u toku cele godine.
Na božićnoj trpezi nalazi se sito s odabranim voćem kao i na badnjačkoj večeri; božićna sveća; božićni kolač; česnica, pečenica, kobasica. Tako su u pesmi: „Božić, Božić bata..." (ovo "bata" znači korača!) peva: „U Božića tri nožića: jedan seče česnicu, drugi seče pečenicu, treći seče kobasicu."

Tu su, razume se, još svakovrsne đakonije koje domaćice pripremaju za ovaj najradosniji hrišćanski praznik i dan, u koji nam se Hristos rodio, zato i treba odabranim jelom i pićem i da se proslavi njemu "u čast i čest" a nama na radost.

MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI!!... VAISTINU SE RODI!!

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt