BLAGOSLOV

BLAGOSLOV:: Nekoliko hiljada kilometara istocno od poluostrva Gorjan (današnji Balkan), polovinom prvog milenijuma, pre svog blaženog upokojenja, iguman jednog manastira dao je zapovest da se pored njegovog groba pričvrsti njegova paterica:

26 Maj 2009

sv.sava Nekoliko hiljada kilometara istocno od poluostrva Gorjan (današnji Balkan), polovinom prvog milenijuma, pre svog blaženog upokojenja, iguman jednog manastira dao je zapovest da se pored njegovog groba pričvrsti njegova paterica:
“ I kada u budućnosti kao poklonik u manastir dodje jedan carski sin mojega imena, srbski monah, i pri njegovom poklonjenju grobu mom, pričvrsćen žežal padne, poklonite mu ga zajedno sa ikonom Presvete Bogorodice Mlekopitateljice.”
Znajuci za proročanstvo i Sveti Jovan Damaskin je posle par stotina godina ostavio zaveštanje da taj carski sin kao blagoslov uzme i ikonu Bogorodice Trojeručicu.
bogorodica-mlekopitateljica Pocetkom drugog milenijuma u državi Raskoj, kraj istoimene reke, okruzen carskom ljubavlju i pažnjom, od Gospoda izmoljen, rastao je princ Rastko marljivo učeci:
“Jer ste svi vi sinovi Boziji, vjerom Hrista Isusa.
Jer, koji se god u Hrista krstiše, u Hrista se obukoše!”
(Gal. 3. 26-27)
Razumevši ove reči u srcu svom, mladi Rastko umesto života na dvoru prihvata usku stazu strogog, monaškog, podvizničkog života. Vodjen Carskom LJubavi sa Neba, odlazi na Svetu Goru Atonsku da, “ako Bog da”, pomogne sebi i svom narodu.
bogorodica-trojeručica U molitvama jednako sa Gospodom, na zemlji jednako u poslu i blizu svetinja, sada već monah Sava, iz Svete Gore stize u Svetu Zemlju.
I dok se kao prost monah, a carski sin, poklanjao grobu Svetog Save Osvecenog u istoimenoj Lavri blizu Jerisalima, pao je igumanski stap koji je bio pričvrsćen i stajao vekovima!
Proročanstvo staro 800 godina se ispunilo.
Opremljen svetinjama koje je kao blagoslov dobio, a za pomoć svom narodu, vratio se Sveti Sava Srbski iz Palestine na Svetu Goru.
I posle mnogo vekova, isceljenja od raznih bolesti, kao i mnoga čudesna, spasonosna dejstva, dugujemo čudotvornim ikonama i molitvama Svetog Save.
Od Gospoda poslan, rodio se bas nekako na vreme da na smutnoj raskrsnici pokaze svom rodu pravi Put, Istinu i Zivot, tako da i danas, iako su mnoge srbske države propale, traje srbska, hrišćanska duša.
Svetitelju oče Savo, moli Boga za nas!

Priredila:

Ozrenka Milojković

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt