BAOŠA BAOŠIĆ ( 1403. – 1421.)

Baoša Baošić bio je ratoboran i veoma nemiran duh. On je proveo skoro svu svoju vladavinu u borbi sa Mletačkom Republikom, tako da se još mnogo godina posle njegove smrti , uz pomen njegovog imena isticalo kako je on bio

5 Mart 2012

Baoša Baošić bio je ratoboran i veoma nemiran duh. On je proveo skoro svu svoju vladavinu u borbi sa Mletačkom Republikom, tako da se još mnogo godina posle njegove smrti , uz pomen njegovog imena isticalo kako je on bio „ neprijatelj gospodina duzda i općine mletačke“.
Zbog toga su Mlečići veoma rdjavo cenili njegov karakter i njegove moralne osobine. Mada su te ocene jednostrane i preterane ipak se po svemu radu baošinom vidi da on nije bio čovek širih pogleda.
Baoša je odmah posle svoga dolaska na presto namislio da povrati od Mletačke Republike gradove koje joj je njegov otac, u jednom trenutku straha i malodušnosti bio ustupio.
Mlečići su u početku imali u borbi sa Baošom veoma velikog uspeha, ali Baoša je vešto uspeo da pobuni protiv njih stanovništvo na zemljištu koje su oni držali te se ubrzo ratna sreća okrenula u njegovu korist.Kako su se, medjutim, i plemenski glavari bili podelili u dve grupe, na pristalice Baošine i pristalice Mletačke Republike, nije ni Baoša mogao doći do presudnih uspeha. Pregovori, koji si vodjeni izmedju zaraćenih strana, posredovanjem raznih političkih faktora, nisu takodje doveli ni do kakvog rezultata.
U početku svoga sukoba sa Baošom, Mletačka je mogla računati na pomoć bosanskog velikaša Sandalja Hranjića, koji je bio u sporu sa Baošom zbog Kotora. Ali kada je Sandalj uzeo za ženu Baošinu mater, jelenu, ćerku kneza Lazara, izgubila je ova potporu sa te strane. U to je Mletačka Republika došla u sukob i sa Ugarskom, što je Baoša upotrebio i počeo opet napredovati. 1412. Godine došlo je do mira izmedju Baoše i Mletačke.
Posle toga Baoša je izgleda, živeo u miru sa svima svojim susedima, ali kada je 1418.godine, Ugarska ponovo zaratila sa Mletačkom, Baoša je krenuo na mletačke gradove u Zeti i Albaniji i počeo ih osvajati. Rat je vodjen posle toga sve do Baošine smrti sa promenljivom srećom. Mlečići su tražili na sve strane saveznike protiv Baoše i ucenjivali njegovu glavu. Pregovori medju njima više su puta počinjali i prekidani bez rezultata.
Baoša je u to doba već bio teško bolestan, ali je rat vodio vešto, okretno i energično. Kad je osetio da mu se približava smrt, on je teško bolestan, otišao svom ujaku Despotu Stevanu i kod njega je umro. U testamentu je svom ujaku zaveštao svoju državu. Sa Baošinom državom nasledio je Despot Stevan i rat sa Mletačkom Republikom.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt