Baoša

Baoša je posle smrti brata Đurđa primio prostranu državu, koja se pružala od Dubrovnika do Valone

22 April 2011

Baoša je posle smrti brata Đurđa primio prostranu državu, koja se pružala od Dubrovnika do Valone; no, on se uglavnom više brinuo za južne pokrajine svoje države nego za severne. To se u narodu osećalo, te zbog toga Baoša u Zeti nije bio popularan, i on je proveo dobar deo svoje vlade u savlađivanju raznih pobuna u severnim pokrajinama svoje države.
Izgleda da Baoša nije uopšte bio sposoban da se prilagodi prilikama i da u danom momentu jasno uoči i oceni situaciju. Prek i oštar, on je bio bez sumnje dobar ratnik, ali rđav političar i državnik.
U početku je Baoša bio u dobrim odnosima sa svojim susedima, ali je ubrzo došlo do sukoba sa Karlom Topijom, i uzeo mu Drač; a kad je bosanski kralj Tvrtko, 1385. godine, od Ugarske dobio Kotor, dođe on u sukob i sa Tvrtkom. Sa Tvrtkom je Baoša uspešno vojevao, i Tvrtko je morao moliti Mletačku Republiku da posreduje za mir među njima.
Sukob sa Karlom Topijom, međutim, doveo je Baošu do katastrofe. Karlo Topija je, kad je došao u sukob sa Baošom, pozvao u pomoć Turke. Oni su se odazvali Karlovu pozivu, i napali su iznenada na Baošu sa velikom vojskom. Baoša je na brzu ruku skupio nešto vojske i pošao je protiv njih. Na Vojuši je došlo do bitke, u kojoj je Baoša potučen i poginuo.


Napisao:
Dr Stanoje Stanojević

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt