BANJA KOVILJAČA

Datira, kažu knjige, još iz ilirskog doba, pominju je i stari Rimljani i Turci, ali je zvanično proglašena za turističko mesto tek polovinom XIX veka, u vreme knjaza Miloša Obrenovića.

3 Mart 2012

 Nalazi se u zapadnoj Srbiji, podno Gučeva, tik uz desnu obalu Drine, šest kilometara od centra Loznice prema Malom Zvorniku. Najčešće se dolazi magistralnim putem Šabac - Loznica.
Od Beograda je udaljena 145 kilometara, a skoro isto toliko i od Novog Sada.
Datira, kažu knjige, još iz ilirskog doba, pominju je i stari Rimljani i Turci, ali je zvanično proglašena za turističko mesto tek polovinom XIX veka, u vreme knjaza Miloša Obrenovića. Od tada, pa sve do Prvog svetskog rata, Koviljača je bila ne samo moderno lečilište, već i mondensko sastajalište domaće i strane aristokratije. U podrinjskoj lepotici, tako su je zvali, kralj Petar Karađorđević je izgradio rezidenciju i prvo sumporno kupatilo. Tokom dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, u Koviljači su izgradjeni luksuzni hoteli i vile, uredjen i veoma lep i prostrani park. U nadaleko poznatom "Kursalonu", u kome su organizovani čuveni balovi, bila je i prva kockarnica na Balkanu.
Medicinske indikacije: Reumatizam, degenerativne promene zglobova i kičmenog stuba, diskus hernija, osteoporoza, posttraumatska stanja gornjih i donjih ekstremiteta, lakša oštećenja centralnog nervnog sistema, sterilitet i kožna obolenja.
Mogućnosti: Koviljača je jedna od najlepših banja Balkana. Ima izvanredan položaj, izmedju Drine i Gučeva, U blizini su ravnice Mačve i Semberije, gorski vrhovi Sokolskih planina, Cera i Boranje. Sve to, naravno, pruža velike mogućnosti za prijatan i zanimljiv odmor. U gornjem toku Drine se love mladica, pastrmka i lipljan, u donjem skobalj, klen, šaran, mrena, smuđ i štuka. Na Gučevu je Crni vrh, poprište rovovske borbe u Prvom svetskom ratu, a sa proplanka kraj grobnice poginulih ratnika pruža se pogled na sve četri strane sveta. Osam kilometara od Loznice je Tršić sa etnografskim parkom i spomen kućom Vuka Karadžića, a nešto dalje i srednjovekovni manastir Tronoša, zadužbina Katarine Nemanjić, supruge kralja Dragutina.

Izvor:
Banje i lečilišta Srbije - POLITIKA

BANJA KOVILJAČA - Informativni portal

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt