Bakterije u ustima - u vezi s infarktom?!

Bakterije u ustima - u vezi s infarktom:: Osobe s najviše klica u ustima su najverovatnije žrtve srčanog udara - zaključili su stručnjaci s Univerziteta "Bafalo", u SAD potvrđujući sve zastupljeniju tezu da je higijena usta u tesnoj vezi s opštim zdravstvenim stanjem.

31 Maj 2008

Osobe s najviše klica u ustima su najverovatnije žrtve srčanog udara - zaključili su stručnjaci s Univerziteta "Bafalo", u SAD potvrđujući sve zastupljeniju tezu da je higijena usta u tesnoj vezi s opštim zdravstvenim stanjem.
Tim iz "Bafala" je do ovog zaključka došao analizirajući 386 muškaraca i žena koji su pretrpeli srčani udar, kao i 840 osoba koje nisu.
Stručnjaci su želeli da otkriju i da li neke vrste bakterija naročito pogoduju infarktu. Utvrdili su da su dve bakterije: tanarela forsintezis i prevotela intermedia, znatno češće u ustima onih koji su bili žrtve infarkta nego u ustima ispitanika iz kontrolne grupe.
Međutim, još rizičniji faktor je znatna ukupna količina svih vrsta bakterija u ustima - naglašavaju istraživači s "Bafala".
Još se, ipak, ne može sasvim precizno odrediti veza između bakterija u ustima i srčanog udara. U nekoliko ranijih studija, pokazalo se, međutim, da postoji neka veza između bolesti desni i srčanih oboljenja.
Osim tog, stručnjaci ističu da bakterije mogu da izazovu opšte zapaljenje koje pogoduje stvaranju krvnih ugrušaka!
Perite zube - zubari vas mole!

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt