eSokobanja.rs

Omasovljeni i već tradicionalni sokobanjski turnir „Avgust u avgustu“,(AuA), tekuće, 2009. godine proslavlja prvi jubilej, deset godina postojanja. Kao uvertira od 4. do 6. avgusta biće održan turnir u malom fudbalu, za juniore, dok će turniri u drugim sportovima biti tokom celog avgusta meseca.

Omasovljeni i već tradicionalni sokobanjski turnir „Avgust u avgustu“,(AuA), tekuće, 2009. godine proslavlja prvi jubilej, deset godina postojanja. Kao uvertira od 4. do 6. avgusta biće održan turnir u malom fudbalu, za juniore, dok će turniri u drugim sportovima biti tokom celog avgusta meseca. O turniru AuA, o jubileju i načinu proslave, kao i o drugim dešavanjima, razgovarali smo sa predsednikom Organizacionog odbora turnira, gospodinom Aleksandrom Milojkovićem, koji se rado odazvao našem pozivu i zahtevu za kratak intervju.

Aleksandar Milojkovic     1. Gospodine Milojković, zamišljen, u početku, kao Basket turnir, iz godine u godinu AuA se širio, uz niz pratećih manifestacija. Šta će obeležiti 10. jubilarni turnir, AuA?
     -   „Avgust u avgustu“ je počeo u jednim teškim vremenima, međutim uz ogroman entuzijazam i veliko angažovanje mnogobrojnih volontera i članova Organizacionog odbora, iz godine u godinu je dobijao na značaju i poslednjih pet godina je sistemski proširio svoj aspekt na nekoliko sportova. Tako da pored basketa sad već imamo tradicionalne turnire u odbojci na pesku, u malom fudbalu za juniore, a kao završnicu poslednje nedelje u avgustu, teniski turnir za rekreativce.

     2.  Prošle godine je najavljeno da će završetak ovogodišnjeg, desetog turnira, obeležiti spektakularni koncert neke od naših najpoznatijih Rock grupa. Hoće li biti koncerta?
     -   „Avgust u avgustu“ je uvek, pored sportskih dešavanja, nudio i razonodu estradnog tipa, kao nadogradnju sportistima i sportskim događajima i naravno publici. Organizovani su koncerti, nastupi DJ-eva, promotivne žurke... Tako radimo i sada, svakog dana će biti neke svirke, služiće se pića na terenima, ali koncerta neće biti, jer su svi budžeti, zbog poznatih okolnosti, restruktivni i završne večeri biće organizovana velika tehno žurka, koja će potrajati sve do zore.

     3.  Imate li podatke koliko učesnika je do sada uzelo učešća na turniru i koliko publike je pratilo takmičenja?
     -   Najznačajnije u organizovanju turnira AuA je upravo njegova masovnost. U početku je broj učesnika bio zadovoljavajući, dok poslednjih godina beležimo i do 500 učesnika na takmičenjima, uglavnom mlađih generacija. A, što se publike tiče, tereni kod Gimnazije su uvek puni i često su premali da prime sve zainteresovane. Potrebno je da marketinški odradimo kvalitetnije promocije drugih sportova, koji se dešavaju na terenima kod hotela „Zdravljak“: teniski turnir i odbojka na pesku. Po našoj statistici turnir AuA prati od pet do sedam hiljada ljudi.

     4.  Da li turnir AuA postaje institucija u Sokobanji i da li se u Srbiji čulo za njega, njegovu masovnost i svrhu?      
     -   „Avgust u avgustu“ je ove godine ušao u jubilarnu fazu i nadamo se da će to biti prekretnica u organizacionom smislu i u smislu prepoznatljivosti i kvaliteta. Svake godine turnir posete poznate ličnosti i to nam pokazuje da je AuA prešao regionalne okvire, ali da bismo došli do toga da postane i nacionalni brend, biće potreno mnogo više ulaganja i prelazak iz volonterske faze u profesionalizam.

     5.  Ima li AuA podršku u Sokobanji, mislim na OTKS, SO Sokobanja, ili neke od političkih stranaka? Kako opstaje ova manifestacija?  
     -   „Avgust u avgustu“ je dugo godina bio manifestacija koja je imala podršku celokupne sokobanjske javnosti i privrede i glavni izvori prihoda su bile pojedinačne donacije sokobanjskih preduzetnika, kao i pojedinaca prijatelja turnira. Uspeli smo, vremenom, da zadobijemo i sistemsku podršku zvaničnih institucija u Sokobanji, pa se ove godine kao strateški faktor pojavljuje OTKS, bez koje bi održavanje turnira došlo u pitanje. Samim tim, po analogiji, iza turnira stoji i SO Sokobanja, a trdicionalno imamo podršku Demokratske stranke. To nije neka vidljiva i nametljiva podrška u smislu slanja neke poruke, već su to koreni turnira i prisustvo ove stranke je diskretno, ali značajno.

     6. Gospodine Milojković, imate li na kraju ovog razgovora neku poruku?  
     -   Da bismo svi uživali u dobrim sportskim nadmetanjima, važno je da što više ljudi uzme aktivnog učešća na turniru, kako na terenu, tako i van njega. Kotizacija se ne plaća, učešće je besplatno, a obezbeđene su visoke novčane i vredne robne nagrade. Prijavljivanja se vrše od 5. do 14. avgusta na mnogim mestima u gradu, u kafićima, u OTKS, a omogućeno je prijavljivanje i preko mobilnih telefona i preko interneta, (Facebook). Spremite dobru volju i osmeh, poručujem svim sportistima i prijavite se za učešće na turniru, da zajedno uživamo u dobrim igrama na sportskim terenima.

     Zahvalili smo gospodinu Milojkoviću na odvojenom vremenu, s obzirom da pripreme za turnir uveliko teku i malo slobodnog vremena ima predsednik Organizacionog odbora, poželevši da jubilarni „Avgust u avgustu“ ostavi pečat u sokobanjskom sportu kao promoter sportskog duha i druženja medju mladim ljudima.
     Vidimo se na turniru „Avgust u avgustu“, u Sokobanji!


Sokobanja, 04.08.2009.g.
tekst:
Vladimir S. Putnik