eSokobanja.rs

ODLUKA SVETOG ARHIJEREJSKOG SABORA O SLAVLJENJU I PRENOŠENJU KRSNE SLAVE Sveti arh. Sabor Srpske pravoslavne Crkve (SPC), doneo je 15. maja 1985. g. ovu odluku:

SVETA PETKA na grčkom Paraskeva, rođena je u selu Epivat, nedaleko od grada Kalikrata, u jedanaestom veku, na srpskoj zemlji, pa se pretpostavlja da je bila Srpkinja.

SVETI MRATA 24. novembar. - Iz blagodarnosti Bogu, sagradio je Visoke Dečane. Mučenički je skončao 1336. godine

SVETI DIMITRIJE - MITROVDAN U trećem veku, posle Hrista, rođen je u Solunu, budući velikomučenik i svetitelj, Dimitrije Solunski.

SVETI NIKOLA Sveti Nikola ili Sveti Nikolaj (grčki: Νικόλαος, Nikolaos; rođen oko 270. godine, umro 6. decembra 343. godine, po starom kalendaru) je hrišćanski svetac, mirlikijski arhiepiskop i velik čudotvorac.

SVETI STEFAN Sveti Stefan (nazvan Prvomučenik) je bio arhiđakon i blizak rođak apostola Pavla.

SVETI VASILIJE VELIKI Slavi se 14. januara.
Sveti Vasilije Veliki, bio je arhiepiskop ćesarije (kesarije) Kapadokijske.

SVETI JOVAN Sveti Jovan, proslavlja se nekoliko puta u godini, ali najviše svečara ovog dana ima 20. januara.

DJURDJEVDAN Rodio se u kući bogatih uglednih roditelja, u mestu Kapadokiji, u Maloj Aziji. Desilo se da mu je otac postradao kao hrišćanin, a majka prešla da živi u Palestini.

SVETI SAVA (narodno ime Rastko) Nemanjić, rođen je oko 1169, a preminuo 1236. Bio je prvi srpski arhiepiskop, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, brat Vukana i Stefana Prvovenčanog.