eSokobanja.rs

Kao i svako podneblje u Svetu i svi narodi na planeti, tako je i ovaj deo Balkana, na kojem vekovima živi srpski narod, bogat legendama, mitovima i mnoštvom svega onoga što spada u narodnu usmenu i pisanu književnost. I deo srpskog naroda koji vekovima nastanjuje sokobanjsku kotlinu ima čime da se pohvali i predstavi javnosti, ako ni zbog čega drugog, tada iz prostog razloga da se ne zaboravi! Dugujemo to precima i da ostavimo u nasleđe potomcima!
Na ovoj stranici sajta, iz dana u dan, predstavljaćemo legende, priče, basme i bajalice, zdravice, narodne izvorne pesme, običaje, događaje iz istorijske prošlosti koji nisu zabeleženi u hronikama, almanasima, zbornicima... Trudićemo se da, hronološki razume se, predstavimo delove svega nabrojanog, a što se odnosi na sokobanjsku kotlinu i živalj, od starina do današnjih dana.
A imamo čime da se dičimo! Moderna Evropa, Evropa Novog doba, je period Renesanse i Baroka proglasila za "Doba prosvećenosti i prosvetljenosti", a period Srednjeg veka - za najmračniji period čovečanstva?! KAKO ZLOČINAČKA MISAO I TVRDNJA! A u tom "Srednjem veku" zahvaljujući svetima Ćirilu i Metodiju, slovenski narodi, među njima i srpski, su prosvećeni i prosvetljeni! Naš prvi književnik, prosvećen i prosvetljen, bio je sv. Sava I to da se ne zaboravi!

Želimo da čitajući tekstove koji slede, doživite prosvećenje Srednjeg veka i svih ostalih doba u srpskom narodu! Od srca pozdrav, www.sokobanja.com !

Vladimir S. PUTNIK

-LEGENDA O SOKOBANJI

Neobicna legenda pripoveda se u narodu o nastanku Sokobanje, jacini i snazi njene mineralne vode.

-LEGENDA O LEPTERIJI

Ime Lepterija je nastalo prema grckom elefterija što znaci slobodište.

-LEGENDA O VRMDžANSKOM GRADU

Na krecnjackom rtu, u dolini Pakleša, nalaze se zidine starog grada za koga meštani kažu da je "latinski".

-LEGENDA O ĐAVOLJOJ VAROŠI

O „Ðavoljoj varoši“ postoje mnoge legende od kojih izdvajamo dve...

-PRIČA O ĆOSI

Poslao otac dijete u vodenicu, pa mu kazao da ne melje nigđe u vodenici, đe nađe ćosu.