eSokobanja.rs

U okviru projekta "Kaži svima koji žele da čuju" Odbora za ljudska prava – Majdampek koji finansira Finska ambasada, danas održan seminar na temu: Medicinsko dokumentovanje nasilja nad ženama./ V simpozijum "Reciklažna tehnologija i održivi razvoj" u organizaciji Tehničkog fakulteta u Boru, Univerziteta u Beogradu, održava se u hotelu "Zdravljak"./ Predstava “ Ona je sada dobro” u izvođenju pozorišta iz Smederevske Palanke biće prikazana sokobanjskoj publici u četvrtak 16. septembra. / Regionalni centar za održivi razvoj i razvoj preduzetništva “Timok” doo Zaječar danas je u Sokobanji organizovao Okrugli sto, u okviru projekta “ Teams on whels” ( Timovi na točkovima).

14. 09. 2010. VEST: U okviru projekta "Kaži svima koji žele da čuju" održan seminar o nasilju

U okviru projekta "Kaži svima koji žele da čuju" Odbora za ljudska prava – Majdampek koji finansira Finska ambasada, danas održan seminar na temu: Medicinsko dokumentovanje nasilja nad ženama. Učesnici seminara su zdravstveni radnici, medju kojima ima najviše lekara iz: Kladova, Bora, Majdampeka, Negotina i Sokobanje. Predavači su bili Pukovnik dr Ivica Milosavljević, načelnik instituta za sudsku medicinu VMA i dr Nevena Čalovska Hercog, lekar, specijalista, neuropsihijatar, docent Departmana za psihologiju Fakulteta za medije i komunikacije univerziteta "Singidunum", saznajemo od Mionke Nikolić, predsednice Odbora za ljudska prava-Majdampek. Gost današnjeg seminara bio je Prvi sekretar Finske ambasade, Riku Varjovar. "Ovaj projekat se bavi nasiljem u porodici i smatramo da je veoma važno finansirati ovakve projekte, naročito u ovom delu Srbije. Projekat ima dva važna cilja, prvi je edukacija lekara i medicinskog osoblja u vezi nasilja u porodici, a drugi podjednako važan cilj jeste edukacija mladih i studenata u cilju razumevanja nasilja u porodici. Oni bi trebalo da shvate da je nasilje u porodici nešto što se ne sme tolerisati. Inače smatram da je projekat veoma uspešan", kaže Prvi sekretar Finske ambasade, Riku Varjovar.


14. 09. 2010. VEST: V simpozijum "Reciklažna tehnologija i održivi razvoj" u organizaciji Tehničkog fakulteta u Boru

V simpozijum "Reciklažna tehnologija i održivi razvoj" u organizaciji Tehničkog fakulteta u Boru, Univerziteta u Beogradu, a uz finansijsku podršku Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj i Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, održava se u hotelu "Zdravljak". Simpozijum je otvoren u nedelju, 12. septembra i traje tri dana. Ovo je nacionalni naučno stručni skup sa medjunarodnim učešćem, saznajemo od Grozdanke Bogdanović, docenta Tehničkog fakulteta u Boru i predsednice Organizacionog odbora ovogodišnjeg simpozijuma. Pored autora iz Srbije učesnici simpozijuma su i autori iz zamalja iz okruženja. Oni su, kaže Grozdana Bogdanović,prepoznali značaj ovog skupa i počeli da pišu radove i razmenjuju iskustva iz oblasti: upravljanja otpadom po savremenim principima, tehnologije reciklaže sekundarnih sirovina, unapredjenja zaštite životne sredine, obnovivih izvora energije i energetske efikasnosti. Prijavljena su ukupno 82 rada sa 200 koautora. Radovi su obljavljeni u Zborniku, tako da će informacije, kao i zaključci simpozijuma biti dostupni resornim ministarstvima i Opštinama u cilju rešavanja odredjenih ekoloških problema.


14.09.2010. VEST – Predstava “ Ona je sada dobro” u izvođenju pozorišta iz Smederevske Palanke

Predstava “ Ona je sada dobro” u izvođenju pozorišta iz Smederevske Palanke biće prikazana sokobanjskoj publici u četvrtak 16. septembra. Predstava će biti održana u Bioskopu “Moravica” sa početkom u 20 časova. Ulaz je slobodan.


14.09.2010. VEST -Okrugli sto, u okviru projekta “ Teams on whels” ( Timovi na točkovima)

 Regionalni centar za održivi razvoj i razvoj preduzetništva “Timok” doo Zaječar danas je u Sokobanji organizovao Okrugli sto, u okviru projekta “ Teams on whels” ( Timovi na točkovima). Radi se o prekograničnom projektu, odnosno o pregonagričnoj saradnji sa Bugarskom. Opšti cilj projekta je doprinos promociji održivog razvoja pogranične oblasti kroz kreiranje okruženja za razvoj Malih i srednjih preduzeća u cilju podizanja socijalne i ekonomske povezanosti, kaže Boban Konstandinović-savetnik za obuku u Regionalnom centru za održivi razvoj i razvoj preduzetništva “Timok” Zaječar. Realizacija projekta započeta je oktobra 2009 godine i trajaće ukupno 18 meseci.