Ispod šumovitog i izazovnog Ozrena na njegovoj severnoj padini, leži Sokobanja. Mnogi turisti zaželevši da posete Ozren i njegove vrhove i brda pitaju kako stići i šta se može videti na planini. Prvo od izletišta, park na Ozrenu, udaljeno je od Sokobanje oko 4,5 km, a do njega se stiže autobusom, kolima ili pešice, a može i biciklima. Izletnicima se nikako ne mogu izbrisati iz pamćenja vijugavi putevi koji vode padinama , bilo da se kreću asfaltnim putem od zgrade SO Sokobanja ili starim pored kamenoloma, koji vodi od gradskog stadiona „Bata Nole“. Naš nobelovac, Ivo Andrić, je lepote ove planine i njene boje prokomentarisao otprilike ovako: „Teško je reći da li su putevi do Ozrena lepši u proleće, kada visovi liče na zelene i procvetale vrtove, ili u jesen, kad gora dobija raznovrsnu boju, od žute raznih nijansi, preko rumene i jarko crvene, do smeđe i mrke, dočaravajući tako spektar koji se retko viđa".
Nakon pređenog puta, od 4,5 km, nailazi se na kompleks specijalne bolnice "Ozren". U ovom kompleksu se nalaze lepo uređeni tereni za male sportove, (fudbal, košarka, odbojka, tenis), jezerce sa potočnom pastrmkom na samom izvoru rečice Gradašnica, pored koga se nalazi restoran sa letnjom baštom. Nizvodno od izvora, na oko 200 metara, nalazi se "Ripaljka", jedan od najlepših i najvećih vodopada u Srbiji. Izletište na Ozrenu predstavlja jedinstvenu ambijentalnu celinu sa većim brojem turistički atraktivnih lokaliteta. Osim  kompleksa specijalne bolnice i vodopada, turisti rado posećuju uređena izletišta "Kalinovica", "Očno" i "Vlasina", do kojih se stiže asfaltnim putem, a nalaze se na 2 km od specijalne bolnice, ("Vlasina" je na 5 km od bolnice), prema selu Jezero.
 Nedaleko od Specijalne bolnice nalazi se Ozrenska pećina, koja je duga oko 580 metara. Pećina ima jednu dvoranu i pet galerija, ali jos nije uređena za turističko razgledanje. U pećini su pronađeni ostaci raznih posuda i grnčarija, verovatno iz doba neolita, što ukazuje da su ovde živeli ljudi u najstarija vremena.
Ako kroz kompleks specijalne bolnice pođete zapadno, prohodnim putem posle 3,5 km stići ćete do manastira "Jermenčić" iz 14. veka, a hram je posvećen Arhangelima Gavrilu i Mihailu i svake godine, 26. jula, na ovom predivnom mestu održava se narodni sabor.
 Sva izletišta na Ozrenu su uređena, imaju izvore i česme pitke vode, mesta za loženje vatre, tako da su pogodna za celodnevne izlete.
Prirodna fabrika čistog vazduha na Ozrenu i lepote koje ga krase, učiniće da doživite san na javi. Oni odvažniji, željni prave avanture, sa visoravni-izletišta "Vlasina" mogu se uputiti u osvajanje najvišeg vrha Ozrena, "Oštra Čuka" (1174 m), sa koga puca pogled na živopisnu sokobanjsku kotlinu.

Vidimo se na Ozrenu!

Vladimir S. Putnik

Pretraga

Languages:
Srpski English German French Magyar Russian Italian Greek

APARTMANI VUJKOVIĆ

Apartmani Vujković Sokobanja

Vila Marković-a

vila Marković-a Sokobanja

Apartmani ROSHO

Apartmani Roshu Sokobanja

Vila MON REPOS

Vila MON REPOS Sokobanja

Vila Uzor Apartmani

Apartmani Uzor Sokobanja

Mapa Sokobanje

Mapa grada Sokobanja

Poslednji oglasi

Kreditna - Investicije

Kreditna - Investicije – Pratnj - Kredit I znajmljivanje - Kredit Vlasnici - Kredit Osiguranje ...

Za kategorizaciju smeštaja

Stanodavci, sve dokumente o kategorizaciji ugostiteljskih objekata možete preuzeti na ovom linku!

kategorizacija smestaja

formular za smestaj
Možemo vam ponuditi veliki broj apartmana, studija i soba u privatnom i hotelskom smeštaju u Sokobanji. Vi samo ispunite kontakt formu a stanodavci će vam poslati svoje ponude.

Virtuelna šetnja

Virtuelna šetnja kroz Sokobanju

Izdvajamo

Postavite pitanje Dr. Siniši Miloševiću

Video

Anketa

Glasajte za neki od sokobanjskih restorana!


Naši partneri

Soko Terme Sokobanja
Vrnjacka Banja
Soko Banja lecenje i smestaj
wellness i spa centar soko banja

Ko je online?

Ukupno na vezi:

21

67%
24%
5%
5%

Na vezi u poslednja 24h:

2073

75%
16%
2%
1%
1%