manastir jermencicManastir Jermenčić Za postojanje manastira Jermenčić na Ozrenu, stoji predanje da su ga osnovali kaluđeri, Jermeni, koji su pobegli od turske sile. Pouzdano se zna da je podignut 1392.godine, a hram je posvećen sv. Arhangelima Gavrilu i Mihailu. Kasnije su Turci udarili na taj manastir, opljačkali i spalili ga, a kaluđeri su pobegli na Frušku Goru. Crkvište ovog manastira otkriveno je polovinom 19. veka i tada je podignuta jednobrodna crkva od kamena, koja je od 1992. godine pretrpela nekoliko rekonstrukcija i izmena.
Manastir je smešten u predivnom prirodnom ambijentu i okružen je sa četiri izvora bistre planinske pijaće vode.
Od Sokobanje je udaljen 8km i svake godine, 26.jula, na pravoslavni praznik, Sabor sv. Arhangela Gavrila, kod manastira se okuplja veliki broj naroda. Od manastirskih relikvija nije sačuvano gotovo ništa, izuzev pečata u obliku romboida načinjenog od bronze. Na jednoj strani nalazi se lik sv. Arhandela, a na drugoj motiv sa originalnom istočnjačkom šarom.
Po drugim izvorima za manastir Jermenčić kažu da je zadužbina despota Stefana Lazarevića i da su ga podigli grčki monasi - Sinaiti.
Od bolnice "Ozren" manastir i izletište je udaljeno oko 3 km i pravi je izazov za sve one željne avanture i čistog planinskog vazduha. Kao i većina sokobanjskih izletišta predstavlja divno mesto za porodični ili grupni, jednodnevni piknik u prirodi.


Izletišta u Sokobanji

Vodopad Ripaljka

Vodopad Ripaljka koga gradi reka Gradašnica, nalazi se nedaleko od ulaza u park Specijalne bolnice. Ovo je jedan od najvećih i najlepših vodopada u Srbiji, jer se voda obrušava sa visine od 15 metara. ...