Sest glavnih, termalno-radioaktivnih izvora u Sokobanji, svrstavaju se u dve grupe:
- hipertermalni izvori (kupatilo Park) sa temperaturom od 39 do 45 stepeni C
- hipotermalni izvori (kupatilo Banjica) sa tempreaturom od 28 do 34 stepena C.
Mineralne vode Sokobanje pripadaju kategoriji alakalnih radioaktivnih voda cije se temperature krecu od 28 do 45 stepeni C.
Posebna karakteristika termalnih radioaktivnih voda Sokobanje je prisustvo radioaktivnosti koja se krece od 5,7 do 13,5 M.J. po medjunarodnoh klasifikaciji. Analiza gasova u inhalatorijumu pokazuje radioaktinvost od 33,68 M.J.
Pored koriscenja prirodnih faktora, za bolesnike u Sokobanji organizuje se fizikalna rehabilitacija (za obolele od hronicnih netuberkuloznih respiratornih oboljenja), respiratorna gimnastika, bronhijalna drenaza, kao i savremena terapija medikamentima.
Kako klima Sokobanje i radon povoljno deluju na oboljenja respiratornih sistema (bronhijalna astma, hronicni bronhitis) to se i zdravstvena sluzba Banje razvijala u tom pravcu. Osnovan je zavod za rehabilitaciju ovih bolesnika i nabavljeni su savremeni uredjajiza dijagnostiku i terapiju. U lecenju se, pored prirodnih fkatora, primenjuju i najsavremenije tekovine medicinske nauke. Povoljni rezultati postizu se narocito kod lecenja bronhijalne astme, hronicnih bronhita i enfizema. Dobrom oporavku doprinosi pogodna klima, suv vazduh, malo vetrova i magle i mala kolebanja temperature.Za uspesan oporavak obolelih od bronhijalne astme ovi faktori su od presudne vaznosti.
Ove odlike Sokobanje dopunjuje i povoljna nadmorska visina od 400 metara pogodna za ljude obolele od astme i bronhija,ujednacen barometarski pritisak, kao i prisustvoradonau vazduhu.
Klimatski faktori Sokobanje pogoduju obolelima od povisenog krvnog pritiska,nervnog sistema,endokrilnih zlezdi,a,takodje,smiruje nervnu napetosti premorenost organizma. To ukazuje da posetioci Sokobanje ne dolaze isklucivo da potraze lek za razne bolesti, vec stizu na rekreaciju, oporavak, odmor i razonodu.Povoljna klima dobro je dosla i zdravima, i sportistima a ne samo obolelima.

Pretraga

Languages:
Srpski English German French Magyar Russian Italian Greek

APARTMANI VUJKOVIĆ

Apartmani Vujković Sokobanja

Vila Marković-a

vila Marković-a Sokobanja

Apartmani ROSHO

Apartmani Roshu Sokobanja

Vila MON REPOS

Vila MON REPOS Sokobanja

Vila Uzor Apartmani

Apartmani Uzor Sokobanja

Mapa Sokobanje

Mapa grada Sokobanja

Poslednji oglasi

Kreditna - Investicije

Kreditna - Investicije – Pratnj - Kredit I znajmljivanje - Kredit Vlasnici - Kredit Osiguranje ...

Za kategorizaciju smeštaja

Stanodavci, sve dokumente o kategorizaciji ugostiteljskih objekata možete preuzeti na ovom linku!

kategorizacija smestaja

formular za smestaj
Možemo vam ponuditi veliki broj apartmana, studija i soba u privatnom i hotelskom smeštaju u Sokobanji. Vi samo ispunite kontakt formu a stanodavci će vam poslati svoje ponude.

Virtuelna šetnja

Virtuelna šetnja kroz Sokobanju

Izdvajamo

Postavite pitanje Dr. Siniši Miloševiću

Video

Anketa

Glasajte za neki od sokobanjskih restorana!


Naši partneri

Soko Terme Sokobanja
Vrnjacka Banja
Soko Banja lecenje i smestaj
wellness i spa centar soko banja

Ko je online?

Ukupno na vezi:

21

67%
24%
5%
5%

Na vezi u poslednja 24h:

2073

75%
16%
2%
1%
1%