lekoviti izvori

Najstariji stručni podaci o mineralnim izvorima Sokobanje potiču od barona Sigmunda fon Herderera, koji je 1835. godine došao u Srbiju da kao stručnjak ispita rude, minerale i mineralne vode.
1834.god. po naredbi Kneza Miloša, Univerzitetu u Beču poslate su flaše sa sokobanjskom mineralnom vodom na analizu. Imajući u vidu bečke analize Herderer se u Sokobanji zadržao dva dana i ispitivao izvore. U njegovom izveštaju piše da u podnožju Ozrena `` izviru iz krečnog kamena znamenita banjska vrela koja su još u najdavnija rimska vremena bila slavna i upotrebljavana ``. Dalje navodi: ``...Kod glavnog izvora mogu se sad još ostaci rimske zgrade videti nad kojima se turska zdanja podižu. Topla voda u otvoru iz koga kupatilo teče,iznosi 46,2 stepena Celzijusovih... Od svog glavnog izvora na četvrt sati prema jugoistoku nalazi se drugi izvor od 36,8 stepeni toplote. Ovaj izvor kod prostog naroda u velikom uvaženju stoji i on mu osobitu lekovitu snagu pripisuje. Po opitu hemičkom oba ova izvora sadržavaju čistu toplu vodu u kojoj se jedva malo kiseline same i nešto gvožđa može primetiti.Toplice dakle ove sasvim su ravne slavnim toplicama Pfeferskim u Švajcarskoj i Gaštajnskim u Tirolskoj zemlji i zbog svojih izvanrednih svojstava i jesu tako lekovite``.
Herderer danje u svojim navodima preporučuje uređenje kupatila i zgrada za smeštaj gostiju: ``Bogatsvo izvora na vodi čini to mogućnim a lekovitost vode i prekrasni pogled u kome leži,i koji obadva skupa na povraćenje i ukrepljenie tako blagodatelno dejstvuju,zaslužuju ovu žervu od serbskog pravitelstva``.
Ovim se potvrđuje da ime naselja Banja (od latinskog balneo-kupati se),još u doba despota Stefana Lazarevića,a verovatno i ranije,nastaje u vezi sa izvorima koje je narod koristio.U starom srpsko-slovenskom jeziku banja je bila jače topla voda,a banjica narodni naziv za mlake izvore.
Feliks Kanic,1860.god.u svom izveštaju navodi: ``Na jedan kilometar istočno od glavnog sokobanjskog izvora iz krečnog zemljišta izbija drugi izvor ``Banjica``, sa 37 stepeni Celzijevi toplote, jačine pet kubnih metara u minuti. Narod pripisuje ovom izvoru izvanrednu lekovitost i poštuje ga kao svetinju. Dolazi mu na poklonjenje i baca u vodu novce. Isti poklonici unapred veruju da će ozdraviti. Ko se opet usudi da uzme bačeni novčić iskusiće neizbežnu kaznu.``
V.Karić 1887.god.daje detaljna razmatranja Sokobanje i njenih izvora.Postanak varošice objašnjava sledećim uzrocima: ``...Pre svega klisurama, osamljenoj vodopađi srednjeg toka Moravice, svakojako je bilo potrebno jedno trgovačko i industrijsko središte, tako isto bez jedne znatnije stanice nije mogao biti ni dosta dugačak drum, koji dolinom Moravice svezuje Gornji Timok sa Moravicom; naposletku dolazi i jedno veoma upotrebljivo mineralno blago, vruća izvorska voda, koja je u poslednjoj liniji rešila, da se, kada je se već morala podizati, ona je baš na ovom mestu, gde se varošica i danas nahodi``.
Najstarija hemijska analiza mineralnih voda u Sokobanji rađena je 1909. god. Nju je izvršio prof.dr.Marko Leko, posebno za izvore ``Preobraženje`` sa toplom, i izvora ``Banjica``sa mlakom vodom. Voda je uvršćena u slabomineralizovane akratoterme zemno alkalnog tipa sa malo ugljene kiseline i dosta azota i retkih gasova.
1932.godine Dr.Drag.Jovanović, tadašnji profesor fizike radiologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, ispitivao je termalne izvore u svom radu ``O radioaktivnim pojavama i prisustvu retkih gasova u termalnim vodama Sokobanje``.
Sva kasnija geološka ispitivanja grupa inžinjera geologa i profesora univerziteta potvrđuju da se termomineralne vode nalaze na već poznatom rasedu,koji prolazi južnim obodom kotline.Termalni izvori izbijaju iz termalnih pukotina čiji je geološki profil naknadno utvrđen sondiranjem kroz slojeve.

Pretraga

Languages:
Srpski English German French Magyar Russian Italian Greek

APARTMANI VUJKOVIĆ

Apartmani Vujković Sokobanja

Vila Marković-a

vila Marković-a Sokobanja

Apartmani ROSHO

Apartmani Roshu Sokobanja

Vila MON REPOS

Vila MON REPOS Sokobanja

Vila Uzor Apartmani

Apartmani Uzor Sokobanja

Mapa Sokobanje

Mapa grada Sokobanja

Poslednji oglasi

Kreditna - Investicije

Kreditna - Investicije – Pratnj - Kredit I znajmljivanje - Kredit Vlasnici - Kredit Osiguranje ...

Za kategorizaciju smeštaja

Stanodavci, sve dokumente o kategorizaciji ugostiteljskih objekata možete preuzeti na ovom linku!

kategorizacija smestaja

formular za smestaj
Možemo vam ponuditi veliki broj apartmana, studija i soba u privatnom i hotelskom smeštaju u Sokobanji. Vi samo ispunite kontakt formu a stanodavci će vam poslati svoje ponude.

Virtuelna šetnja

Virtuelna šetnja kroz Sokobanju

Izdvajamo

Postavite pitanje Dr. Siniši Miloševiću

Video

Anketa

Glasajte za neki od sokobanjskih restorana!


Naši partneri

Soko Terme Sokobanja
Vrnjacka Banja
Soko Banja lecenje i smestaj
wellness i spa centar soko banja

Ko je online?

Ukupno na vezi:

26

65%
31%
4%

Na vezi u poslednja 24h:

2190

77%
14%
2%
1%
1%