eSokobanja.rs

Da, baš tako: mašina za pranje rublja, čudo tehnike, koristi 1 (i, slovima, za neverne tome: jednu!) čašu vode!
Ekološka mašina za pranje rublja, napravljena je u Velikoj Britaniji (za Engleze dr Vladeta Jerotić kaže da su najpametniji narod!; a treba verovati akademiku!) koristi sveg jednu čašu vode da opere odeću, a naći će se u prodaji sledeće godine - najavio je britanski "Telegraf".
Mašina, koja će ostvariti uštede milijarde litara vode godišnje, napravljena je na Univerzitetu, u Lidsu.
Ona koristi manje od deset odsto vode koliko troše sadašnje veš mašine i 30 odsto manje energije zahvaljujući tom što zamenjuje veći deo vode hiljadama sićušnih plastičnih zrnaca koja privlače i apsorbuju prljavštinu u vlažnim uslovima!
Samo mala količina vode i deterdženta je potrebna da se odeća navlaži, da se smanje mrlje i stvori vodena para (pazi: VODENA PARA!... u tom je caka!) koja omogućuje plastičnim zrncima da rade. Kad se ciklus pranja završi, zrnca ispadaju kroz mrežu u bubnju mašine i mogu se ponovo koristiti do stotinu puta! Ponovo!!! Do stotinu puta!!!... Pa, molim vas, lepo reče profesor Jerotić!...
Tehnologiju je razvio profesor Stiven Burkinšou, s Univerziteta u Lidsu. "Kseros", kompanija koja stoji iza njegovog izuma, počeće prvo da prodaje svoje ekološke mašine za pranje rublja hotelima i radnjama za hemijsko čišćenje pre nego što ih pusti u maloprodaju.
Izvršni direktor "Kserosa" je rekao da će trebati vremena dok se njihov proizvod pojavi u maloprodaji. Pa, sačekaćemo, u pitanju je biser!

oOo