eSokobanja.rs

Vladika Vasilije je veoma zanimljiva ličnost u našoj istoriji. Neobično živ i energičan, nemiran, ambiciozani sebičan, Vasilije je u svojoj prirodi i u svome radu imao mnogo protivrečnosti. U radu za sebe i za svojudržavu, Vasilije nije imao skrupula i nije birao sredstva. Kad mu je trebalo on se nije žacao na prevare ni laži, ni falsifikata. Ali, mora se priznati da on ta nedozvoljena sredstva nije upotrebljavao samo u svoju ličnu korist već i u korist svoje zemlje. Uostalom pri oceni Vasilijevog rada treba uvek imati na umu prilike i sredinu, u koj je on radio i da se onda razni postupci zbog kojih se Vasilije osudjuje nisu merili merilom kojim se mere u današnje vreme.
U čežnji za vlašću Vasilije se lako istakao ispred vladike Save i potisnuo ga je potpuno u pozadinu. Ubrzo je on dobio jak uticaj ne samo na narod u Crnoj Gori već i na Srbe u Turskoj. On je razvio svuda neobično živ rad, U Rusiji je za vreme svoga bavljenja tamo uhvatio jake veze i stekao ugleda i poverenje.
U protivnosti sa radom vladike Save, odmah je Vasilije postao agresivan u svima pravcima. Nemiran i ambiciozan, on je znao da ulije u Crnogorce uverenje da su oni samostalan narod i da je Crna Gora još uvek nezavisna. On je učinio da Crna Gora odbije Turcima plaćanje traženog danka i kad su Turci zbog toga napali Crnu Goru uspeo je da ih suzbije.
Vasilije se brinuo i za prosvetu i radio je na otvaranju škola u Crnoj Gori. U Rusiji je napisao istoriju Crne Gore, spis sa istorijskog gledišta nekritičan i bez vrednosti, ali neobično važan sa političkog gledišta jer je njime najviše raširena misao o nezavisnosti Crne Gore.
Sem toga vrlo energično je radio Vasilije da suzbije medju crnogorskim plemenima razdor, koji je slabio snagu države i naroda i spolja i iznutra.
Uopšte se može reći da je Vasilije imao široku koncepciju i veće poglede na državni rad i život. Sav Vasilijev rad, mada je osenčen ponekim nesimpatičnim crtama u njegovom karakteru bio je za Crnogorce neobično koristan i Crna Gora pod njim učinila je u svom političkom vaspitanju i u borbi za emancipiju od Turske znatan korak unapred.