eSokobanja.rs

Kralj Srba, Hrvata I Slovenaca

Kralj Aleksandar je drugi sin kralja Petra Karadjordjevića i zorke, ćerke kralja Grne Gore, Nikole I Petrovića. Kralj Aleksandar se rodio 17. decembra 1888. godine na Cetinju. Prvo vaspitanje dobio je u Rusiji i u Švajcerskoj, a 1903. godine došao je , zajedno sa svojim ocem, u Srbiju, gde je onda nastavio školovanje. Kada se stariji sin kralja Petra, Đorđe, odrekao svih prava na nasledstvo prestola, proglašen je 15. marta 1909. godine Aleksandar za prestolonaslednika kraljevine Srbije.
Kao prestolonaslednik, komandovao je kralj Aleksandar u srpsko turskom ratu 1912. – 13. godine prvom srpskom armijom, koja je u slavnoj Kumanovskoj bitci potukla tursku vardarsku vojsku. Posle toga kralj Aleksandar je ušao, oduševljeno dočekan, u oslobodjenu prestonicu cara Dušana u Skoplje. Pod komandom prestolonaslednika Aleksandra potukla je prva armija Turke još na Prisatu i Alincima, a velikom pobedom kod Bitolja završila je definitivno oslobodjenje Makedonije.
Kad se kralj Petar povukao od državnih poslova, postao je prestolonaslednik Aleksandar, 11. juna 1914. godine regent kraljevine Srbije.
Za vreme svetskog rata regent Aleksandar delio je sudbinu svoga naroda. Sa srpskom vojskom i narodom prešao je on preko Albanije. U toku svetskog rata, posle propasti Srbije, regent Aleksandar je uzimao živa učešća u diplomatskim misijama po Evropi, u korist svoje države i svoga naroda, a istoje tako živo učestvovao na operacijama na bojnom polju.
Posle oslobodjenja i ujedinjenja, kraljeviću Aleksandru, kao regentu kraljevine Srbije, ponudjeno je regenstvo kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (1. decembra 1918.).
Posle smrti kralja Petra, 17. avgusta 1921., postao je kraljem kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.
Tako je kralj Aleksandar postao prvi kralj slovenačkog naroda, prvi hrvatski kralj narodne krvi posle propasti hrvatske samostalne države početkom XII veka i prvi kralj svega ujedinjenog srpskog naroda.
8. juna 1922. venčao se kralj Aleksandar sa Marijom, ćerkom rumunskog kralja Ferdinanda. U ovom braku kralj Aleksandar dobio je 6. septembra 1923. godine sina Petra, naslednika kraljevskog prestola.

Prezentovani materijal se nalazi na serverima Sevenload, Google Video, YouTube ili Rapidshare sa kojih preuzimamo postojece linkove. Za autorska prava za linkove prikazane na nasoj stranici odgovorni su pomenuti sajtovi.