eSokobanja.rs

On, glavom i belom bradom, omiljen je lik dece celog sveta. Ko ga ne zna?! Ko, od njeg, nije dobio poklon?!
Deda Mraz - kod Hrvata Djed Božićnjak - nije darivao decu od pamtiveka. Lik simpatičnog dedice velikog srca koji daruje one koji su bili dobri - nastao je iz Svetog Nikole.
Sveti Nikola - ili, na holandskom Sinter Klaas - bio je hrišćanski biskup u 4. veku. Pošto su holandski imigranti u 17. veku stigli u Ameriku i osnovali koloniju New Amsterdam - Nov Amsterdam - nastavili su da obeležavaju praznik Svetog Nikole koji deli darove.
Kad su Englezi preuzeli koloniju i preimenovali je u New York - i engleska deca su se zaželela svog dobrog darovatelja. Alio, kako protestanti ne obeležavaju svetačke dane - jednostavno su pomakli vreme darivanja. Tako je Sveti Nikola počeo na Badnjak da deci ostavljati poklone. S vremenom je preimenovan u Santa Clausa (Deda-Mraza ili Djed-Božičnjaka) pa se, iz godine u godinu, počeo pojavljivati u sve više i više domova. Postao je živopisna figura, a ljudska mu je mašta odeću obojala u crveno, dala belu dugačku bradu, sobove (da vuku sanke) i sanke kojima leti po svetu - a spušta se kroz dimnjak pa u čarape ili pod jelkom-borom ostavlja darove onima koji su proteklu godinu bili dobri.

FINSKA I SJEVERNI POL

Dok jedni tvrde da Deda Mraz živi na Severnom polu, drugi veruju da živi u Finskoj bliže GMT zoni kako bi uspeo da poklone dostaviti u pravo vreme - velik je svet. Prošle godine je na Dedinu adresu u Fairbanks, na Aljasci, stiglo 120 tisuća pisama. Deca koja su stavila na poleđinu pisma povratnu adresu, dobila su natrag razglednicu sa žigom Severnog pola.

BAKA MRAZ I PATULJCI

U nekim zemljama, usvojeno je verovanje kako dedica ima suprugu Baku Mraz koja mu zajedno s njihovim prijateljima patuljcima pomaže odabrati i spakovati poklone koje raznosi po svetu.

DECA

Najveći obožavatelji dobroćudnog Deda-Mraza su deca. Ona veruju da se muškarac u crvenom odijelu i s dugačkom belom bradom spušta niz dimnjak ili kroz prozor ulazi u njihov stan ili kuću kako bi im pod jelkom-borom ostavio darove. Misle kako će biti darivana samo ako su protekle godine bila dobra i slušala majku i oca.
Divna legenda, nema šta! Da je više ovakvih - svet bi bio bolji - i mi u njemu!

oOo