eSokobanja.rs

Alber Kami je (fr.: Albert Camus, 7. novembar 1913 - 4. januar 1960) francuski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1957.
Poznat je po svom karakterističnom stilu i temama.

Prozni stil

Po prometejskom angažovanju da umetničkom rečju prodre u zagonetke života i odgonetne smisao čovekovog prisustva u svetu i svemiru, Alber Kami spada među najangažovanije pisce. Njegovo književno delo, s originalnom filozofskom osnovom (filozofija apsurda), aktivno se uključuje u borbu savremenog čoveka za lične i društvene slobode.

Biografija

Alber Kami je rođen 7. novembra 1913. u porodici siromašnog alzaškog zemljoradnika, u Alžiru. Otac je, ubrzo po dečakovom rođenju, poginuo u čuvenoj Bici na Marni, u Prvom svetskom ratu.
Kamijevo školovanje i kasnije studije na Filozofskom fakultetu u Alžiru, protekli su u svakodnevnoj borbi za opstanak. Kao student je morao sam da zarađuje hleb, udara pečate na vozačke dozvole u alžirskoj prefekturi, a u slobodnim časovima da prodaje automobilske delove i beleži barometarski pritisak u meteorološkoj stanici. Kami, zatim, radi u alžirskoj radio-stanici, interesuje se za pozorišnu umetnost, a jedno vreme radi i s vlastitom pozorišnom trupom.
Uspešna publicistička aktivnost, međutim, postepeno ga odvodi književnom stvaranju. Kao esejist, kritičar i urednik lista „Borba“, koji je 1940. pokrenuo u Parizu, Kami postaje istaknuta ličnost u francuskom pokretu otpora protiv nacizma.
Bogato životno iskustvo i već oformljena vizija sveta, počeli su da dobijaju umetnički oblik u nizu njegovih slavnih romana: "Stranac" (1942), "Kuga" (1947) i "Pad" (1956); zatim u dramama "Nesporazum" (1944), "Kaligula" (1944) i "Opsadno stanje" (1948), kao i u lirskom komentaru romana "Stranac", objavljenom 1943. pod naslovom "Mit o Sizifu". Poznat roman je i "Pobunjen čovek" (1951).
Kamijevom književnom delu, odato je najveće priznanje dodeljivanjem Nobelove nagrade za književnost 1957.
Kami je preminuo 4. januara 1960. u saobraćajnoj nesreći. Vozač je bio njegov blizak prijatelj i izdavač Mihel Ðaliardi koji je, takođe, poginuo. Njegova deca, blizanci Katerina i Jovanka, drže autorska prava na njegova dela.

oOo