eSokobanja.rs

Na ulicama italijanskih gradova, uskoro će biti postavljeni automati za pice koji za par evra i samo nekoliko minuta isporučuju sveže ispečene specijalitete!...
Za ljubitelje "prave" pice, ove mašine, drsko crvene boje, predstavljaju svetogrđe, ali njihovi promoteri tvrde da su u eri ekonomske krize one više nego dobrodošle.
Automat, koristeći infracrvene zrake i tehnologiju koju su razvili istraživači s univerziteta u Bolonji, sam pravi i mesi testo, zatim ga razvlači i premazuje sosom od paradajza i garnirungom i, na kraju, peče. Čitav proces, od ubacivanja novčića do izbacivanja gotove pice u pregradu - traje svega tri munuta!
Tvorac mašine nazvane "Let's Pizza", Italijan Klaudio Torgele, tvrdi da su se probni testovi pokazali kao veoma uspešni.
- Ovo nije običan automat za pice već neka vrsta mini-picerije - objasnio je on. - Proces pravljenja pice, može da se prati kroz staklo na mašini, a deca to obožavaju - dodao je Torgele.
Automat, proizveden u saradnji s britansko-holandskom kompanijom Unilever, već je uspešno testirana i u Nemačkoj. Zasad, u ponudi su četiri vrste pica po ceni od svega četiri evra. Njegov pronalazač smatra da će se automat dopasti Evropljanima koji, u ovo doba krize, gledaju da uštede gde god je to moguće.
- Ako želim da se častim picom, otići ću u piceriju. Naš proizvod ima tu prednost što je zadovoljavajućeg ukusa, jeftin i dostupan 24 časa dnevno - istakao je Torgele.
Za čistunce, međutim, italijanska pica, nastala u XVIII veku u Napulju, ne trpi brzu, automatsku proizvodnju. Oni ističu da pravljenje pice spada u red umetničkih veština koje zahtevaju strpljenje i posebno umeće.

oOo