eSokobanja.rs

Vjerojatno vam se već nekoliko puta dogodilo da ste se krenuli dopisivati s muškarcem šaljući "razigrane" poruke, samo onako iz zabave, očekujući da će ipak nešto uspjeti pročitati između redaka, međutim, ostajete iznenađeni.
On apsolutno ništa nije shvatio što ste mu vi htjeli reći ili se, jednostavno, on ne zna izraziti?
Da, da, da - to su činjenice!
U posljednjih nekoliko godina sve se više znanstvenih studija bavi razlikama u komunikaciji između muškaraca i žena. Posljednja se takva studija bavila načinom na koji muškarci i žene pišu SMS poruke.

Novo istraživanje otkrilo je da iako su muškarci možda i bolji u držanju javnih govora, kad je u pitanju komunikacija putem tehnoloških pomagala, žene se puno bolje izražavaju.

Što se tiče sastavljanja SMS poruka, žene koriste više znakova, pišu dulje rečenice te su sklonije upotrebljavanju dodatnih znakova kako bi bolje pojasnile svoje misli i osjećaje, nego muškarci.

Rijetki su oni preko čijih se poruka mogu razaznati osjećaji. Često su to kratke i jednostavne poruke. Također, žene puno češće prelaze limit jedne SMS poruke od 160 znakova, iako je pretpostavka znanstvenika bila da će muškarci pisati dulje poruke.

U stvarnoj komunikaciji žene su sklonije korištenju standardnog jezika i govora, no kad su u pitanju SMS poruke, češće se koriste nestandardnim jezikom, kao i dodatnom pomoći kod opisivanja emocija, kao što su tzv. smileovi.

oOo