eSokobanja.rs

Postoji nekoliko načina da se ublaži i spriječi višak kiseline, u želucu (žgaravica), u toku trudnoće. Nažalost, to nije ništa čudno. Žgaravica muči četvrtinu do polovinu svih trudnica!
Obično počinje u prvom ili drugom tromjesečju trudnoće i nastavlja se do poroda. Uzrokuje ju pritisak koji rastuća maternica vrši na želudac. Sadržaj želuca biva pritisnut i vraća se u jednjak gdje želučana kiselina oštećuje sluznicu i uzrokuje bolove. Vrlo neprijatno! Iako je žgaravica veoma neugodna, postoji nekoliko načina da je se ublaži. Evo... vama na korist, a nama na hvalu...

1. Jedite manje porcije. Nemojte mnogo pojesti u jednom obroku, već jedite češće, ali manje. Ako se, više, najedete, pritisak će biti veći, što bi moglo izazvati žgaravicu.

2. Jedite, sporije i dobro prožvaćite hranu. Ako hranu temeljito prožvaćete, lakše i brže ćete je probaviti (svariti).

3. Nemojte jesti jako začinjenu ili pretjerano masnu hranu. Mnogo začinjena ili masna hrana izaziva i jaču žgaravicu.

4. Izbjegavajte da pijete uz obroke. Pijenje za vrijeme hranjenja, uzrokovat` će da se želudac još jače raširi i moguće je izazivanje dizanja sadržaja želuca u jednjak. Tekućine pijte između obroka.

5. Nemojte ništa jesti ili piti upravo prije nego legnete na počinak. Ovo će vašem želucu dati šanse da probavi, bar, dio hrane, a žgaravica vas neće mučiti.

6. Nemojte nositi preusku odjeću. I preuske hlače mogu izazvati pritisak na želudac i izazvati žgaravicu. Radije nosite udobnu, širu, odjeću koja vas ne tiska.

7. Nakon što se najedete, izbjegavajte pregibanje. Nemojte ništa dizati s poda, čistiti ili nešto slično.

oOo