Zvono manastira Jermenčić je jedno od najstarijih u sokobanjskom kraju. Zvono je poklon Jovana Živadinovića, trgovca iz Sokobanje, iz 1872. godine. Na zvonu je urezana godina i natps sledeće sadržine:

Zvono manastira Jermenčić je jedno od najstarijih u sokobanjskom kraju. Zvono je poklon Jovana Živadinovića, trgovca iz Sokobanje, iz 1872. godine. Na zvonu je urezana godina i natps sledeće sadržine: OVO ZVONO PRILOŽI CRKVI ERMENČIĆU OŽALOŠĆENA MARA ZA SPOMEN SVOGA NIKADA NEZABORAVLjENOG SUPRUGA RADISAVA MIROSLAVA ILIĆA TRGOVCA IZ BANjE ALEKSINAČKE KOJI SE PREDSTAVI 3. DECEMBRA 1872. GODINE. LIVALI ME U VRŠCU BRAĆA PL. BOTA 1873. GODINE.
Zanimljivo je da je za vreme 2. svetskog rata, kako bi zvono sačuvali od uništenja, tadašnji predsednk crkvenog odbora Konstantin Milisavljević iz Resnika, zakopao je zvono na mestu zvanom ''Petrove pojate''. Nakon završetka rata, zvono je otkopano i postavljeno na zvonaru, gde se i danas nalazi.

Inicijativu za obnovu manastira JERMENČIĆ pokrenuo je Mesni crkveni odbor crkvene opštine Resnik, na čijoj teritoriji se nalazi manastir. Inicijativu su prihvatili meštani sela Resnik, kao i većina stanovnika sokobanjske opštine. Predstavnici MCO Resnik, 6. februara 2017. godine dobili su blagoslov njegovog preosveštenstva Vladike Timočkog Ilariona za početak obnove manastira.
25. februara 2017. godine formiran je i građevinski odbor koji će voditi ovu akciju obnove manastira. Članovi odbora su:
Stojanović Slaviša, policajac, predsednik GO
Goran Stojanović, privatnik
Jovan Stojanović, advokat
Miroslav Stamenković, pravnik
Milan Stevanović, preduzetnik
Batica Stanojević, poljoprivrednik
Svetlana Vučić, građevinski inžinjer
Stanislav Mladenov, advokat
Vanja Kovačević, sveštenik
Boban Blagojević, radnik
Dejan Pavlović, inžinjer PTT saobraćaja
Bojan Milisavljević, odbornik SO Sokobanja

Tekst preuzet sa stranice https://www.facebook.com/Obnovimo-manastir-Jermenčić-1847937038806481/

Zvono manastira Jermenčić

 


Naša preporuka