U godini kada obeležava 180 godina postojanja, Sokobanja ima rekordnu posećenost, a trenutno je 14.500 prijavljenih gostiju u tom turističkom mestu.

U godini kada obeležava 180 godina postojanja, Sokobanja ima rekordnu posećenost, a trenutno je 14.500 prijavljenih gostiju u tom turističkom mestu. Četvrtinu izdatih vaučera u Srbiji, oko 20.000, turisti su iskoristili za odlazak u banju pod Ozrenom koja za posetioce sprema nove turističke sadržaje.
Na sokobanjskoj promenadi, ali i na brojnim izletištima u okolini za svakoga po nešto. Gosti u Sokobanji borave prosečno sedam dana, a svaki dinar od naplaćene boravišne takse od 70 dinara po danu, ide u nove investicije. Rekonstruisana letnja pozornica sa oko 5.000 mesta biće novina u Sokobanji, 22 miliona dinara dala je Opština, 18 miliona Ministarstvo turizma.
"Vlada želi da ovo postane još ozbiljnija turistička destinacija. Da bismo povećali broj stranih turista, moramo da poboljšamo turističku ponudu kroz razvoj turističke infrastrukture, kroz raznovrsniju i bogatiju ponudu. Ovo je jedan od načina i ova pozornica će biti najveća i najmodernija letnja pozornica u Srbiji", napominje ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim LJajić.

Stranaca je ovde najviše iz Bugarske i Rumunije, iz bivših jugoslovenskih republika, ali i iz daleke Rusije.

"Dobronamerne sugestije naših gostiju su na prvom mestu – bolji pristupni put od Aleksinca do Sokobanje, higijena na izletištima i proširenje pešačke zone", kaže direktor Organizacije za turizam i kulturu Sokobanja LJubinko Milenković.

U jeku letenje sezone, za turističke inspektore mnogo posla.

"Dobro je što imamo nove kapacitete, ali moramo da povećamo disciplinu prijavljivanja gostiju, redovniju naplatu boravišne takse da bismo više radili na uređenju turističkih sadržaja", objašnjava načelnica Odeljenja turističke inspekcije u Nišu Dragica Pavlović.

Sa 110.000 noćenja, Sokobanja od početka godine beleži najveći skok turističkog prometa u Srbiji – 41 odsto više nego prošle godine.Naša preporuka