eSokobanja.rs

U okviru Banjskog kulturnog leta, 11.jula,2008.godine, u atrijumu Zavicajnog muzeja u Sokobanji odrzana je promocija zbirke pesama za decu "Raspust", knjizevnika Jablanke Pavlovic iz Sokobanje.

Jablanka PavlovicU okviru Banjskog kulturnog leta, 11.jula,2008.godine, u atrijumu Zavicajnog muzeja u Sokobanji odrzana je promocija zbirke pesama za decu "Raspust", knjizevnika Jablanke Pavlovic iz Sokobanje. 
 je rodjena 18.maja, 1946.godine, u Vrmdzi kod Sokobanje. Prve pesme objavljuje u periodici, a zatim ucescem na knjizevnim konkursima. Zastupljena je u preko cetrdeset Zbornika poezije u Srbiji, Republici Srpskoj i Bugarskoj. Dobitnik je mnogih nagrada, priznanja i pohvala. Clan je Udruzenja knjizevnika Srbije od 2007.godine. Objavila je cetiri knjige pesama: "Predeli, slike i secanja" (2004.), "Vrtlog zivota" (2005.), "Okovane ptice" (2007.) i "Raspust" (2008.).
Za zbirku pesama za decu, "Raspust", recenziju je pisao knjizevnik i potpresednik UKS, Ljubivoje Rsumovic koji je pesme preporucio za objavljivanje i bio gost na promociji knjige u Sokobanji.
mala nina -Jablanka Pavlovic se u tri do sada objavljene knjige bavi svojim emocijama, lirskim nadahnucima, rodoljubivim uzletima i njeni stihovi su "sve same metafore i alegorije", kako pise Moma Dimic povodom knjige "Okovane ptice". Njen izlet u stvaralastvo za decu bio je lak i lagodan, nenaporan. Ona se nije priklanjala ni jednoj vladajucoj struji, nije proucavala ni jednu postojecu poetiku, verovatno zato sto nije zelela da joj se, eventualno, zameri da se ugledala na bilo koga,- rekao je Ljubivoje Rsumovic.
U prepunom atrijumu najvise su uzivali malisani, kojima, kojima je Zbirka i namenjena, jer se Jablanka potrudila da za decu bude dovoljno sokova i bonbona. Predskolci, decijeg vrtica "Bucko", iz Sokobanje, buduci prvacici, ali i umetnici, radili su crteze za ovu Zbirku pesama i svako od njih je dobio od autora knjigu sa posvetom.
radost svetaPesme su citali Jablankini prijatelji, pesnici i knjizevnici: Cvijeta Zekic-Jurisevic, knjizevnik iz Beograda, Dusan D. Zivancevic, knjizevnik iz Zemuna, Nadica Peric, novinar iz Beograda, Ozrenka Milojkovic, pesnik iz Sokkobanje, Dalibor Filipovic-Filip, knjizevnik iz Knjazevca i Vladimir S. Putnik, pesnik i novinar, iz Sokobanje. Potpisnik ovih redova bio je scenarista i voditelj programa, a na samom pocetku promocije mali-veliki drugari su skupa sa njim otpevali Rsumovicevu pesmu Babaroga. Za lepo pevanje bile su zaduzene sokobanjske pevice, umilnog glasa, Emilija Andjelic i Milena Veljkovic. Promociji knjige prisustvovao je i predsednik opstine Sokobanja, Dimitrije Lukic, ciji je sin Djordje jedan od autora crteza u pesmarici "Raspust".
stefanZajednicko druzenje je nastavljeno, potom, u restoranu Vidikovac do kasnih vecernjih sati, odakle je, pun lepih utisaka o Sokobanji, put Beograda ispracen Ljubivoje Rsumovic.
Zbirku pesama "Raspust", od srca preporucujemo, kako je naveo Rsumovic, ne samo deci, vec i odraslima da procitaju. Potrazite je!

autor:

Vladimir S. Putnik