eSokobanja.rs

Požar na Rtnju:: Dežurnoj službi Policijske stanice u Sokobanji u subotu 19. novembra u popodnevnim časovima, prijavljeno je da je u ataru Mužinca došlo do izbijanja požara

21.11.2011. VEST – Požar na Rtnju

rtanj pogledDežurnoj službi Policijske stanice u Sokobanji u subotu 19. novembra u popodnevnim časovima, prijavljeno je da je u ataru Mužinca došlo do izbijanja požara. Požar je izbio na južnoj strani planine Rtanj, šireći se ka vrhu, nakon čega je prešao i na područje opštine Boljevac. U požaru je izgorela suva trava i rastinje. Službenici Policijske stanice u Sokobanji preduzimaju sve porebne mere i radnje u cilju utvrđivanja svih pojedinosti oko uzroka požara, stoji u Saopštenju Policijske uprave u Zaječaru dostavljenom našoj redakciji.

 

 


22.11.2011. VEST – Požari

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da je uzrok požara niskog rastinja i lišća koji su ugašeni na Rtnju i Suvoj Planini uglavnom ljudski nemar i nepažnja, a da je u nekoliko slučajeva na administrativnoj liniji sa Kosovom bilo namernog paljenja.Marić je rekao da su svi ti požari lokalizovani i likvidirani i da su postojećim zakonom o zaštiti od požara uvedene visoke kazne, ali da je problem njegove službe već duže vreme u nedostatku ljudi.Marić je istakao da je više od 1.200 zahteva pristiglo u Sektor za proteklih godinu, ali da nema sredstava za prijem novih ljudi i da bi bilo važno u narednoj godini da se u tu službu primi oko 500 vatrogasaca spasilaca.Marić je podsetio da je Srbija dobila nacionalnu strategiju o zaštiti u vanrednim situcijama i da su sada na redu izmene zakona o vanrednim situacijama.Marić je rekao da nije prošao predlog da se uvođenje jedinstvenog telefonskog broja 112 za hitne situacije finansira putem pretplate i da ima najava da će se finansirati iz sredstava RATEL-a od februara naredne godine.