eSokobanja.rs

Pomen JUNACIMA:: Savez potomaka ratnika 1912-1918, Opstinski odbor iz Sokobanje, pozvao je gradjane i goste da na Vidov dan prisustvuju pomenu zrtvama ratova za oslobodjenje Srbije, od Kosovskog boja do danas. U centru Sokobanje, kod spomenika borcima iz Prvog svetskog rata, pomen je sluzio protojerej o.Petar Milinkovic

pomen junacima  Savez potomaka ratnika 1912-1918, Opstinski odbor iz Sokobanje, pozvao je gradjane i goste da na Vidov dan prisustvuju pomenu zrtvama ratova za oslobodjenje Srbije, od Kosovskog boja do danas.
U centru Sokobanje, kod spomenika borcima iz Prvog svetskog rata, pomen je sluzio protojerej o.Petar Milinkovic, a cvece na spomenik je polozio Zoran Sujica, predsednik OO SPR 1912 - 1918.
pomen junacima l sv. rataObracajuci se prisutnima o.Petar Milinkovic je rekao:
-Draga braco i sestre, Vidov dan je najtuzniji i najponosniji dan u srpskom rodu. Najtuzniji zato sto je mnogo Srba izginulo za slobodu otadzbine, a najponosniji jer se narod nas opredelio za Carstvo nebesko, sa svojim knezom Lazarom. Nazalost, braco i sestre, podele u nasem narodu i danas traju kao u vreme pred Kosovski boj, kada je svako od vodja hteo vlast i parce zemlje da odvoji od Srbije i bude gospodar. Kroz vekove patimo i iz te patnje ne izvlacimo pouke! I kako da se nadamo boljem kad rusimo temelje koje su nasi preci ugradili u samostalnost nase drzave i crkve, - zavrsio je o. Petar.

Sokobanjski kvartet je potom otpevao himnu Boze Pravde i pesmu Oj, Srbijo, mila mati, a clanovi knjizevnog kluba Sokolovo pero su kazivali stihove iz poeme "Vidovdanski venac", Ljubise Rajkovica - Kozeljca.
Zoran Sujica se zahvalio gradjanima, gostima, svesteniku i claniovima Sokolovog pera, na prisustvu pomenu kosovskim junacima i svima koji su pali na braniku otadzbine do danasnjih dana.

autor:

Vladimir S. Putnik