eSokobanja.rs


Dragi uredniče,
Pišem Vama a očekujem da vlasti preko svojih službi ispune moju želju koju bi svi posetioci Sokobanje prihvatili. Naime, nema dovoljno natpisa i obaveštenja u gradu i okolini, mislim na značajna imena ili mesta gde se nešto desilo ili dogodilo.
Više puta sam bio u Sokobanji, s porodicom, poslednji put pre dve godine, i, dobro se sećam da sam na jednoj niskoj zgradi, na potesu prema hladnom kupatilu "Banjica", ugledao spomen-tablu s obaveštenjem da je u toj kući boravio i umro naš poznat književnik Stevan Sremac (bio je profesor istorije u Nišu, u niškoj gimnaziji).
Šta je s ostalim poznatim imenima?
Ivo Andrić, nobelovac je često boravio u jednom sokobanjskom hotelu, ali nema table na hotelskom ulazu!
Pa, dalje, na primer, da li je obeleženo mesto gde je stanovao Hajduk Veljko koji je oslobodio Sokobanju od Turaka (a stanovao je sa svojom Čučuk-Stanom; "čučuk" na turskom znači "mala")? A moglo bi se, na prigodan način, obeležiti i mesto gde je Hajduk Veljko porazio Turke sa svojim bećarima!...
Pa toliki drugi?...
Gde je, na primer, stanovao Branislav Nušić?... Ima li, na onom mestu, iza Amama, to jest, iza toplog kupatila, u parku, na "rupi", gde je sedeo s ostalim bolesnicima udišući isparenja i lečeći bronhije - tabla s prigodnim tekstom? Koliko se sećam, nema (osim ako nije to postavljeno za poslednje dve godine koliko nismo bili u Sokobanji).
Najzad, nisam primetio nikakav natpis kraj ostataka srednjevekovnog grada-tvrđave Sokograda! Kad je taj stari grad sagrađen, ko ga je sagradio i zašto?
A, pre tog, dobro bi bilo postaviti i putokaze da se zna šta je gde i kako se do tog mesta dolazi. I tako redom.

Ljubitelj Sokobanje