eSokobanja.rs

Još jedna ideja koja bi mogla da donese veliku korist Svetoj Sokobanji. Naime, poznato je koliko Arapi i, uopšte, muslimani, vole kozje mleko i kozji sir. Trebalo bi, smišljeno, tj., studiozno, kad se stvori početna osnova, razgovarati s nekoliko - a najbolje sa svim! - ambasadama arapskih i uopšte muslimanskih zemalja oko dogovora izvoza kozjeg mleka i sira iz sokobanjsknje okoline, sela. Naša mlekara, trebalo bi da bude glavno pokretač, preko Opštine i Privredne komore. Uspeh ne bi izostao!
Od kozjeg mleka, mogli bi se praviti i drugi mlečni specijalitetei tipa malih pakovanja za namaz, u tubi, dimljen i sl. Rolovan kozji sir, naziva, npr. "ozren-rtanj", bio bi velik hit u izvozu! Ali, treba zapeti, od nule ka... zvezdama!
Ima jedna naša mlekara, savršena, u svakom pogledu, s kojom bi se moglo sarađivati. Učiniti uvid. Imaju odličan izvoz. U Kragujevcu je. To je mlekara KUC. Kad budemo obezbedili bazu - koze, ovce, krave - kd budemo imali dovoljno mleka i mlečnih proizvoda - treba je pozvati i posetiti, dobro pripremiti sastanak a ne ići "grlom u jagode" - oni su ozbiljni - a njihovi proizvodi: jogurt, kiselo mleko, pavlaka, mleko, sirevi (posebno "feta"), sirni namazi, mlečni namazi i dr. - SAVRŠENI!... Pa, dobro, jednog dana, kad budemo imali sve, to, što treba i, npr., započnemo saradnju s "Kucom"... pa izvezemo... prvo preko njih (i Makedonija ih izvozi!) a, posle i sami... pa... a ko će to, sve, ovde, kod nas, jesti?... Pa ješće onih 6.000 gostiju koji preko leta dođu u Banju!!! A i mi, Banjci, ješćemo - nisu ni naša usta "čupava"!...
Evo sajta te mlekare: www.kuccompany.co.rs
U Kragujevcu, nije preko sveta...