eSokobanja.rs

Možda će se, ovo, veštačko jezero, nekom učiniti nemoguće. Ali, molim da moju ideju ne odbacujete! Ubeđen sam da je ostvarivlja...
Treba napraviti veštačko jezero u srcu Svete Sokobanje! Da bude "priručno"! Evo kako i zašto...
Od moravičkog mosta na Prevalcu, pa do ispod sadašnjeg, u Carini, a, možda, i dalje, nizvodno, niz Moravicu, stvoriti veštačko jezero koje bi se moglo zvati Šiškovo jezero jer je tu, kraj mosta, na desnoj obali, bio njegov vir, tzv., Šiškov vir. Na levoj obali podići nivo, pomoću dozidane obale na današnjem keju u visini do 15 metara tako da bi se jezero protezalo preko desne obale do, otprilike, 2 km širine! Odgovarajući nasip, trebalo bi podići i nizvodno, do, otprilike nekadašnje Ciglane.
Ovako i ovakvo dobijeno veštačko jezero, Šiškovo jezero, bilo bi velika turistička atrakcija: kupanje, jedrenje, sportovi na vodi, plaže na desnoj obali i sl. U vrele sparne letnje dane, Šiškovo jezero (može i, šaljivo, "Šiškovo more"!) bi bio dodatan faktor za rashlađivanje samom vojom površinom.
Matičan deo grada i Carina, povezali bi se atraktivnim mostom preko kog bi, u budućnosti, saobraćao tramvaj prema Rtnju, Banji Jošanici, Šarbanovcu i dr.