eSokobanja.rs

Malo niže od mosta prema Prevalcu, na, jedno, 50-ak metara, nizvodno - prvi most: "Most hajduk-Veljka Petrovića". A kod Šiškovog vira, umesto sadašnjeg mosta - drugi most: "Most kneza Miloša". Podignutim nasipima, dignut je nivo Moravice za oko 5 metara - ali nov nivo ne sme da ugrožava Kupatilo "Banjicu" da ne bi došlo do mešanja vode! Kod "Mosta kneza Miloša Obrenovića" dizanjem nivoa rečne vode dobijen je bučan vodopad. Između ova dva mosta: čamci, jedrilice, pedaline, kajaci. Na desnoj obali Moravice, kao na Seni, u Parizu, napravljena je - duž cele desne obale - desne jer "gleda" prema jugu - plaža: i peskovita, i sa sitnim šljunkom, i s mermernim pločama. Kabine, tuševi, suncobrani, automati za bezalkoholna pića - s obaveznim našim pićem "soko-soko" - sladoled, štampa - sve kao na Županu i Lepteriji...
Između dva mosta i duž rečnih obala je "kružni tok" za šetače i bicikliste. Na levoj obali Moravice kej je uz sam tok reke a duž desne obale je iza kabina.
Sami mostovi, "Most kneza Miloša" i "Most hajduk-Veljka Petrovića" su pokriveni osim sredine da bi se sačuvao pogled na maticu od jednog do drugog mosta. Na mostovima su lokali: picerije, pivnice, ćevabdžinice (na struju!... nikako na ćumur, pobogu!), čitaonice, frizernice, prodavnice nakita, kozmetike, pošta, non-stop bioskop itd.