eSokobanja.rs

Ključni lokaliteti: izletište „Grudno“- vodopad „Ripaljka“ – park šuma „Čuka II“ – centar Sokobanje

Udaljenost: Sokobanja - izletište „Grudno“ 5 km

Napomene: Do izletišta „Grudno“ ide se asfaltnim putem, tako da možete ići tokom cele godine .
jezerce na ozrenuU letnjem periodu najbolje je da krenete ranije, jer ćete tako izbeći vrućinu. Izletište je pogodno za celodnevni boravak, pa zato preporučujemo da ponesete užinu. Pored malog jezera u parku se nalaze klupe, stolovi kao i sportski teren, pa eto mogućnosti za još jedan vid rekreacije. Zato ponesite loptu za košarku, fudbal, ili rekete za badminton, koji možete igrati i na travi.
jezerce na ozrenu zimiNe dozvolite da vas u zimskom periodu sneg pokoleba i da ne obiđete ovo izletišta. Zato obucite se toplo i krenite!
Vodopad „Ripaljka“ je jedan od najviših vodopada u Srbiji, međutim u sušnom periodu može imati malo vode, pa se nemojte razočarati. Ali i tada je vredan posete, zato nemojte propustiti priliku da tokom boravka u Sokobanji obiđete vodopad i fotografišete ga!

Smernice: Postoje 2 mogućnosti uključenja na put za Ozren:

1. Mogućnost: kod zgrade opštine Sokobanja skrenite u Hajduk Veljkovu ulicu (kojom ste išli u šetnje do Vidikovca), na koju se nastavlja Ozrenska ulica i istoimeni put.
2. Mogućnost: iz centra Sokobanje krenite ulicom Vojvode Mišića u pravcu Specijalne bolnice „Sokobanja“. Nigde ne skrećete, idete uz brdo i izlazite kod table sa obeleženim pravcima za ozrenska izletišta (sigurno ste je zapazili kada ste bili u šetnji do „Borića“ i park-šume „Čuke II“). Krenite dalje i ubrzo ćete izaći na Ozrenski put. Odatle idete desno asfaltnim putem.
 Idući dalje zapazićete signalizaciju pored puta. Potrebno je samo da je pratite, što znači da idete pravo asfaltnim putem i stižete do krajanjeg cilja današnje šetnje. Tamo ćete uočiti kapiju na ulazu u park, kao i signalizacija koja će vas usmeriti u pravcu vodopada.
U zimskom periodu, za vreme snega, u Sokobanju se vratite istim asfaltnim putem.
vodopad ripaljka zimiU ostalom delu godine za povratak u Sokobanja na raspolaganji vam je i put koji se nastavlja na put za vodopad, koji je atraktivnije od asfaltnog, a i ne morate se paziti vozila. Ako izaberete ovu mogućnost idete samo glavnim putem, do mesta gde se put račva. Tu ćete ugledati kuće i skreniti desno. Ubrzo ćete stići u naseljeni deo Sokobanje i park šumu „Čuka II“. Odatle put znate pošto ste prethodnih dana bili u šetnji do park šume „Čuka II“.

Za više informacija o ovom izletištu pogledajte « IZLETIŠTA «