eSokobanja.rs

Dužina staze: centar Sokobanje – park šuma „Čuka II“ 500 m

Ključni lokaliteti: centar Sokobanje - Letnja pozornica „Vrelo“ – česma Hajduk Veljka – park Borići – park šuma „Čuka II“

park čukaSmernice: U šetnju do park-šume „Čuka II“ krenite iz centra Sokobanje. Idite ulicom Vojvode Mišića koja se sa mermernog šetališta odvaja kod kafe-picerije "17" . Ova ulica vodi uz brdo do raskrsnice, gde treba da skrenete levo i onda nastaviti pravo. Tako stižete do letnje pozornice “Vrelo“. Nastavite još malo pravo, a onda stepenicama do česme Hajduk Veljka (prvi oslobodio Banju od Turaka 1808. god.) i dalje do parka „Borići“. U parku se možete odmoriti i nadisati svežeg vazduha. Odatle krenite levo asfaltnim putem, i ubrzo ćete desno ugledati zgradu Specijalne bolnice „Sokobanja“. Takođe, zapaziđete i tablu sa označenim pešačikm stazama do izletišta na Ozrenu, koja obavezno obiđite narednih dana. Međutim, današnju šetnju nastavljate prema zgradi Specijalne bolnice iza koje se nalazi krajnje odredište - park šuma „Čuka II“. S obzirom da je na brdu iz parka se pruža prelep pogled na Sokobanju, okolne planine i sokobanjska sela. Ovaj prizor dugo ostaje u sećanju. Nakon odmora vratite se u centar, ulicom Vojvode Mišića, koja od bolnice vodi (levo) niz brdo. Idite samo pravo i doćićete do mermernog šetališta.

Napomena: Pošto se do park-šume „Čuka II“ ide asfaltim putem, u šetnju možete ići u bilo koje godišnje doba. Predlažemo da u letnjem periodu u šetnju krenite posle 17h, da biste izbegli vrućinu i sa brda posmatrali zalazak Sunca.

Telefon za informacije:
063/7-582-382
Stevanović Tanja
Diplomirani Geograf – Turizmolog

Borići Vrelo
park-boric i-aktivan- odmor Vrelo
Hajduk Veljkova česma Stepenice ka Borićima
Hajduk-Vel jkova-cesma stepenice- ka-boricima