Ključni lokaliteti: izvor „Barudžija“ – izletište „Kalinovica“ – izletište „Očno“

kalinovica izletiste soko banjaUdaljenost: Sokobanja – izletište „Očno“ 5 km
Smernice: Do ovih izletišta ide se Ozrenskim putem. Za uključenje na put pogledajte «izletište „Grudno“«!. Na par mesta pored puta postavljena je signalizacija, što će vam olakšati kretanje. Naime, prateći signalizaciju skrenućete levo, takođe na asfaltni put koji vodi do današnjih odredišta. Ali pre toga morate savladati nekoliko deonica puta velikog uspona. Možda će vam se činiti da je naporno, ali videćete da se isplati, jer se na par mesta nalaze vidikvci sa kojih se pruža izvanredan pogled na Sokobanju i njenu okolinu.
 Put ćete skratiti i istovremeno izbeći jedan od spomenutih uspona ako svratite na izvor „Barudžija“. Pored puta postoji putokaz, koji će vas usmeriti u pravcu izvora. Napomena: pratite drugi po redu putokaz za izvor „Barudžija“ koji će vas uputiti na drveni mostić i stazicu levo od glavnog puta, za razliku od prvog putokaza, koji je neposredno iznad Sokobanje i koji usmerava na stazu sa desne strane puta. U slučaju snega staza do izvora uglavnom nije pročišćena pa ne preporučujemo da svraćate na izvor.
Nemojte se razočarati ako na izvoru nema vode, što zavisi od godišnjeg doba. Pored izvora se nalaze klupe i stolovi, pa kad se dobro odmorite krenite dalje. Odatle idete kroz šumu, a onda se uključujete na asfaltni put. Ubrzo ćete izaći na brdo, kod table sa označenim izletištima. Opet pratite signalizaciju i stićićete na izletište „Kalinovica“.
 Na izletištu se nalazi istoimeni izvor, klupe, stolovi, a tu je i livada koja pruža izuzetne mogućnosti za neku sportsku aktivnost (frizbi, badminton, odbojka, ...).
Posle „Kalinovice“ obiđite izletište „Očno“ koje je poznato po tzv. „Kamenu ljubavi“.
Saveti: S obzirom da se ide asfaltom u letnjem periodu krenite ranije, kako biste izbegli vrućinu. Obavezno ponesite vodu. Predlažemo da ponesete i užinu. Ne žurite da se vratite za ručak jer ćete se vraćati po najvećoj vrućini, već isplanirajte celodnvni izlet.
kalinovica zimi U ostalom delu godine vodeći se vremenskim prilikama procenite kada ćete krenuti na izlet, tj. šetnju.
U zimskom periodu za vreme snežnog pokrivača, najverovatnije ćete moći da odete samo na „Očno“, jer do „Kalinovice“ put možda neće biti pročišćen. Imajte na umu da nema ugostiteljskih objekata, te da nema zadržavanja i mogućnosti da se negde ugrejeta. Zato se toplo obucite i krenite u šetnju!

Za više informacija o ovim izletištima pogledajte «IZLETIŠTA «

Pretraga

Languages:
Srpski English German French Magyar Russian Italian Greek

APARTMANI VUJKOVIĆ

Apartmani Vujković Sokobanja

Vila Marković-a

vila Marković-a Sokobanja

Apartmani ROSHO

Apartmani Roshu Sokobanja

Vila MON REPOS

Vila MON REPOS Sokobanja

Vila Uzor Apartmani

Apartmani Uzor Sokobanja

Mapa Sokobanje

Mapa grada Sokobanja

Poslednji oglasi

Maxipek pekara

Maxipek je mini pekara za proizvodnju kora za pite, Proizvodimo bele i integralne kore

Za kategorizaciju smeštaja

Stanodavci, sve dokumente o kategorizaciji ugostiteljskih objekata možete preuzeti na ovom linku!

kategorizacija smestaja

formular za smestaj
Možemo vam ponuditi veliki broj apartmana, studija i soba u privatnom i hotelskom smeštaju u Sokobanji. Vi samo ispunite kontakt formu a stanodavci će vam poslati svoje ponude.

Virtuelna šetnja

Virtuelna šetnja kroz Sokobanju

Izdvajamo

Postavite pitanje Dr. Siniši Miloševiću

Video

Anketa

Glasajte za neki od sokobanjskih restorana!


Naši partneri

Soko Terme Sokobanja
Vrnjacka Banja
Soko Banja lecenje i smestaj
wellness i spa centar soko banja

Ko je online?

Ukupno na vezi:

15

67%
7%
7%
7%
7%

Na vezi u poslednja 24h:

1497

48%
5%
5%
3%
3%